Ulft, Netherlands

 

Nieuwkomer BBB veegt concurrentie weg in de hele Achterhoek

De BBB heeft een gigantische verkiezingsoverwinning geboekt bij de Provinciale Statenverkiezing. De partij is hard op weg om in de hele Achterhoek de grootste te worden en wil in Gelderland de leiding pakken. De PvdA, VVD en CDA verdelen de tweede plekken in de verschillende gemeenten.
Jasper Hazelaar | 16 maart 2023 13:26 | Aangepast op 16 maart 2023 13:26
Met name in de plattelandsgemeenten is de overwinning gigantisch, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. Zowel in Bronckhorst (44,6%), Berkelland (46,9%), Winterswijk (39,4%), Oude IJsselstreek (40,5%), Montferland (39,3%) als Oost Gelre (46%) koerst de partij af op een monsterzege. In Doetinchem werd de BBB met 27 procent van de stemmen ook de grootste. Het CDA verliest in de Achterhoek veel zetels, maar is in Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Montferland alsnog de tweede partij geworden. In de gemeenten Doetinchem, Berkelland en Winterswijk is de PvdA de tweede partij, de VVD was in Bronckhorst na BBB de grootste.

Dat de BBB zou winnen, was voorspeld. De mate van de overwinning is wel verrassend. In de Provinciale Staten koerst de partij, nu in 47 van de 51 gemeenten in Gelderland de stemmen zijn geteld, af op een totaal van dertien zetels. Daarmee is het BBB van de Didamse lijsttrekker Rik Loeters bijna twee keer zo groot als de VVD, dat met zes zetels op weg is om samen met GroenLinks de tweede partij in Gelderland te worden.

Leiding pakken
De BBB lijkt klaar te zijn om de leiding te pakken in de provincie. “Dit is een heel belangrijk en serieus signaal naar Den Haag dat er echt iets moet veranderen”, zegt lijsttrekker Rik Loeters, die met zijn partij al hint op een rol in de formatie en de Gedeputeerde Staten. “We hebben een lijst met 48 mensen met erg veel kennis en kunde. We hebben een groslijst met gedeputeerden. We hebben formateurs en informateurs, alles staat klaar.”

Hoge opkomst op platteland
Opvallend is verder dat de opkomst een stuk hoger is dan bij de Provinciale Statenverkiezing in 2019, met name in plattelandsgemeenten. In Bronckhorst (73,2%) en Berkelland (72,2%) en Winterswijk (66%) lag de opkomst meer dan tien procent hoger dan vier jaar geleden. Ook in bijvoorbeeld Doetinchem lag de opkomst hoger, daar scheelde het maar enkele procenten in vergelijking met de vorige verkiezing.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

BBB|Politiek|Verkiezingen|Arnhem|

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Kuster stopt na deze periode als wethouder

Bert Kuster staat niet open voor een nieuwe periode als wethouder in Oude IJsselstreek. Hij staat we...

TERUGBLIK - Burgemeester Bronckhorst ziet toekomst voor boeren

REGIO8 blikt in een eindejaarsinterview met burgemeester Marianne Besselink terug op het jaar 2022 i...

Zeventien inschrijvers willen coffeeshop starten in Doetinchem

Zeventien kandidaten hebben zich gemeld om een nieuwe coffeeshop te beginnen in Doetinchem. De nieuw...

Stembussen in de Achterhoek open, BBB lijkt op weg naar grote zege

De stembussen in de Achterhoek zijn woensdag vroeg opengegaan voor de verkiezingen voor de Provincia...

Hendriksen nieuwe lijsttrekker voor LBD

Lokaal Belang Doetinchem (LBD) heeft een nieuwe lijsttrekker gevonden voor de komende gemeenteraadsv...

Kortste raadsvergadering ooit voor gemeente Berkelland

Met een kleine vier minuten had de gemeenteraad van Berkelland dinsdagavond de kortste vergadering o...