Ulft, Netherlands

Pridevlag hangt weer in Berkelland, zorgen over acceptatie

Foto: REGIO8
Bij het gemeentehuis in Berkelland is afgelopen weekend een pridevlag vernield en later in de brand gestoken in het centrum van Borculo. Hoewel de actie hard binnenkwam bij de organisatie van de Pride Maand, kwam het ook niet helemaal als een verrassing.
Domien Esselink | Nick Hermsen | 13 juni 2024 09:14 | Aangepast op 13 juni 2024 09:14
“Helaas kan ik niet zeggen dat het mij heel erg verbaasd”, aldus coördinator van de Achterhoek Pride, Anna Kornelis. “Vlaggen worden vaker weggehaald en vernield. Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor en ik kan niet zeggen dat ik niet zag aankomen.” Berkelland is dit jaar de gastheer van de Achterhoek Pride, de gemeente schrok dan ook toen het nieuws binnen kwam. Inmiddels wappert de pridevlag weer voor het gemeentehuis, maar toch met een nare bijsmaak. “Het is teleurstellend dat je nu een discussie krijgt over een vlag en dat je niet met z’n allen het gesprek kunt aangaan, over hoe je met elkaar kan samenleven en kunt zijn wie je bent", aldus wethouder Betsy Wormgoor.

Bij de vlaggenmast werd ook een bord geplaatst als protest tegen het stelen, kapot maken en verbranden van de vlag. Hier greep de gemeente op in. “We hebben dat statement weggehaald omdat wij vinden dat we niet de polarisatie moeten vergroten, dat we niet dat gesprek de aandacht moeten geven”, laat Wormgoor weten.

Eibergen en Lichtenvoorde
De vernieling in Borculo is helaas niet de enige actie die dit jaar tegen de Achterhoek Pride is gedaan. “Ook één van de vlaggen in Eibergen is verdwenen”, schetst Kornelis. “Die hing vrij hoog aan een mast, dus mensen hebben daar moeite voor moeten doen om daar heen te klimmen, een hele gerichte actie dus. Er is ook kunstwerk in de buurt van Lichtenvoorde, dat diversiteit uit moest stralen, vernield."

‘Niet de goede kant op’
Volgens Kornelis is er nog veel terrein in de Achterhoek te winnen als het gaat over acceptatie en veiligheid van de LHBTIQ+ gemeenschap: “Het gaat gewoon niet de goede kant op en dat is heel zorgelijk. Zo’n vlag die wordt weggehaald bevestigd dat", aldus Kornelis. Toch is ze wel blij dat de gemeenten hun steentje bijdragen. “De vlag juist laten wapperen geeft deze mensen juist het gevoel ik mag er zijn en ik word gesteund door mijn gemeente.”

Lees ook

Chaos in Berkellandse politiek houdt aan: Rudi van de Esschert splits zich af en komt met elfde partij in de raad

Berkelland lijkt de komende twee jaar volledig stuurloos. Donderdagochtend heeft Rudi van de Esscher...

Meerderheid raad stuurt drie wethouders weg, college Berkelland valt

Een meerderheid van de raad in Berkelland heeft het vertrouwen in het college opgezegd. De wethoude...

Oprichter Berkelzomp geëerd met eigen brug

De nieuwe 'Thomas Lijfering'-brug is donderdagmiddag in Borculo onthuld, door burgemeester Joost van...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...

Auto op de kop in de sloot bij eenzijdig ongeval in Geesteren

Een automobilist is donderdagavond op de kop in de sloot beland na een eenzijdig ongeval op de Hekwe...

De schurende dubbelrol van Andra Weg als raadslid én activiste

ANALYSE | De ene keer zit ze als fractievoorzitter van GroenLinks Berkelland in de raadszaal in Borc...