Ulft, Netherlands

Postzegelpolitiek rond Ruurlose sporthal De Meene in Berkelland

COMMENTAAR | Het college en het CDA in Berkelland willen een klap geven op de bouw van een nieuwe sporthal met drie zaaldelen bij zwembad De Meene in Ruurlo. De kosten bedragen zestien miljoen euro en daarop moet 3,5 miljoen euro worden bezuinigd. Het CDA stemt er als enige coalitiepartij zonder voorbehoud mee in. VVD, D66 en PvdA stellen voorwaarden en oppositiepartijen als BBB en GroenLinks zijn mordicus tegen.
Domien Esselink | 6 oktober 2023 09:33 | Aangepast op 6 oktober 2023 09:33
GroenLinks bepleit een uitstel van het voorstel, want zorgvuldigheid gaat voor snelheid. Het geld kan slechts eenmaal worden uitgegeven. Stel dat er tóch een té kleine sporthal staat op de locatie bij De Meene, waar achteraf geen plek blijkt te zijn voor voetbalvereniging Ruurlo. Dan zit je met de brokken. Wethouder Arjen van Gijssel wil nu vooral stappen maken en een nieuwe sporthal realiseren, want daar is dringend behoefte aan in Ruurlo.

De huidige sporthal ’t Rikkenhage is sterk verouderd. Hij houdt bij de nieuwbouw bij De Meene vooralsnog vast aan drie zaaldelen, waarbij het CDA in de toekomst een vierde zaaldeel niet uitsluit. Maar dan staat er bij De Meene in ieder geval een sporthal en wordt een langslepend en de gemeenschap splijtend dossier gesloten.

Essenlandschap
De vraag of er op het essenlandschap bij De Meene voetbalvelden kunnen worden aangelegd, kan altijd nog worden beantwoord. Die duidelijkheid komt vanzelf tijdens het realisatietraject van de nieuwe sporthal, zo verdedigt de wethouder zich.

Het lijkt ook verre van aannemelijk dat er al binnen een maand duidelijkheid komt van de provincie of de essen voldoende geëgaliseerd kunnen worden ten faveure van voetbalvelden. Coalitiegenoot VVD heeft die vraag om duidelijkheid wel duidelijk neergelegd bij de wethouder, ‘anders kunnen we geen besluit nemen.’

Maak een integraal plan
Een legitieme eis waar alles voor te zeggen is, want nu alleen kiezen voor de bouw van een sporthal is postzegelpolitiek. Kijk verder en neem het hele plaatje nog eens onder de loep, inclusief de stevige en vasthoudende oproep van de binnensportverenigingen voor vier zaaldelen en de verhuizing van vv Ruurlo. Maak daarvoor een integraal plan, inclusief de opbrengst van woningbouw op de vrijkomende voetbalvelden op sportpark ‘t Rikkenhage.

Dat kost meer tijd, maar dan heb je wel een evenwichtig besluit waarbij je niet meer voor (financiële) verrassingen kunt komen te staan. En wat de factor tijd betreft, na twee beeldvormende sessies komt er waarschijnlijke ook nog een tweede oordeelsvormende sessie, voordat er een besluit moet worden genomen. De opzet van de vergaderstructuur met telkens een sessie van maximaal drie kwartier zorgt ook voor vertraging van meerdere weken.

Nobel streven
Maar los daarvan, het draait bovenal om een duurzame oplossing voor de binnensportverenigingen én - op termijn – de voetbalvereniging. Hoe nobel het streven is de snelheid erin te houden en Ruurlo van een nieuwe sporthal op een beoogd nieuw sportpark te voorzien, zorg dan wél dat het hele plaatje rond is. Ruurlo is meer gebaat bij zorgvuldigheid dan snelheid.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat

De Dorpsstraat in Ruurlo moet groener en toegankelijker worden, met meer ruimte voor fietsers en voe...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...