Ulft, Netherlands

Nieuwe sporthal in Ruurlo: onduidelijkheid versus snelheid

De bouw van een nieuwe sporthal bij zwembad De Meene in Ruurlo was al een splijtzwam binnen de lokale gemeenschap, maar dreigt nu een waar hoofdpijndossier te worden. De gemeenteraad is verdeeld, mede over de onzekerheid of voetbalvereniging Vv Ruurlo op termijn ook bij De Meene terecht kan.
Domien Esselink | 4 oktober 2023 13:50 | Aangepast op 4 oktober 2023 13:50
“Stel het besluit uit, er is te veel onduidelijkheid”, stelt raadslid Andra Eisink-Weg van GroenLinks. “Ruurlo moet door, het heeft geen zin de discussie opnieuw over te doen. We kunnen niet vijftig jaar vooruit kijken”, zegt raadslid Theo Helmers (CDA). De gemeenteraad besloot ruim een jaar geleden om te onderzoeken of er een nieuwe sporthal bij De Meene kan worden gebouwd voor acht miljoen euro. Die drie zaaldelen tellende sporthal kost nu zestien miljoen euro als gevolg van stijgende bouw- en loonkosten. Dat bedrag is het college te gortig: op dat eisenpakket moet 3,5 miljoen euro worden bezuinigd.

Maar dan nog nemen verschillende fracties daar geen genoegen mee. Ze komen met meerdere argumenten: er moeten vier zaaldelen komen zoals de binnensportverenigingen willen, de kosten vallen hoger uit dan de begrote 12,5 miljoen euro, de factor tijd valt ruimer uit want er komen bezwaren op het herziene bestemmingsplan, én de eventuele verhuizing van de lokale voetbalvereniging kan een struikelblok worden.

Essenlandschap geschikt?
Vv Ruurlo wil op termijn wel verhuizen naar een nieuw sportpark bij De Meene, maar de hamvraag daarbij luidt: is het essenlandschap ter plekke geschikt om daar voetbalvelden aan te leggen? Voor raadslid Marcellino Kropman van de VVD is dat een voorwaarde om een besluit te kunnen nemen. Hij wil daar vóór 7 november een antwoord op, als de raad er eventueel een klap op moet geven.

Wethouder Arjen van Gijssel zegt die duidelijkheid niet te kunnen geven. De provincie moet beoordelen op er op het essenlandschap bij De Meene voetbalvelden kunnen worden gerealiseerd. “De provincie doet haar uiterste best dat voor 7 november te laten weten, maar zegt ook erg druk te zijn. Het is niet zeker of het ze lukt. Ik doe mijn uiterste best om het bij de provincie voor elkaar te krijgen, maar kan het niet toezeggen”, aldus de wethouder.

Traject van jaren
Hij wil er zelf niet zoveel druk op leggen. “Het is een traject van jaren. Voordat de vv Ruurlo overkomt gaat er tien jaar overheen en in die periode kun je het goed uitzoeken”, zegt Van Gijssel, doelend op de haalbaarheid van voetbalvelden op het essenlandschap. Het probleem zou het egaliseren van de grond zijn.

Op de constatering dat de onduidelijkheid een goed besluit in de weg staat kon wethouder Van Gijssel niet meer reageren, want de drie kwartier voor de oordeelsvormende sessie was voorbij. De tijd was op. Voorzitter Willy Erinkveld stelde dan ook voor om vóór 7 november nóg een extra oordeelsvormende sessie te houden waarbij de wethouder ruim de gelegenheid krijgt de raadsleden te overtuigen om de snelheid erin te houden en in te stemmen met een sporthal met drie zaaldelen bij De Meene. Ook als het nog niet duidelijk is of vv Ruurlo daar in de toekomst terecht kan.

Foto: Ineke Wijkamp

Lees meer over:

Berkelland|Politiek|Ruurlo|

Lees ook

Fractievoorzitter verlaat CDA Montferland en gaat alleen verder

John Teunissen stopt per direct als fractievoorzitter van CDA Montferland en gaat zelfstandig verder...

Berkelland overlegt niet met provincie en moet bakken in Haarlo weghalen

Twaalf cortenstalen bloembakken in Haarlo die als doel hebben om het verkeer minder hard te laten ri...

Duitsland onderzoekt andere Betuweroute, nog geen zorgen bij ministerie

De Duitse overheid trekt vier ton uit voor een onderzoek naar een alternatieve route voor de Betuwer...

Montferlandse politiek samen op zoek naar nieuwe wethouder

Alle politieke partijen in Montferland gaan gezamenlijk op zoek naar een nieuwe wethouder. Dat is he...

Fractievoorzitters politieke vrijstaat Montferland moeten in spiegel kijken

COMMENTAAR | Politiek Montferland staat in brand. Of beter: staat wéér in brand. Nu is wethouder Hen...

Vier Achterhoekers lijken zeker van plek in nieuwe Tweede Kamer

Op basis van de uitslagen tot nu toe lijken vier geboren Achterhoekers zeker van een plekje in de ni...