Ulft, Netherlands

Politie trekt registers open om moord op Tonny in Terborg op te lossen

Foto: REGIO8
Na 23 jaar hoopt de politie de vermoedelijke Achterhoekse daders te vinden die Tonny ter Horst op straat hebben vermoord in Terborg, en daarom worden dinsdag alle registers opengetrokken. Het programma Opsporing Verzocht komt 's avonds live uit het stadje, terwijl er overdag met een mobiele truck aandacht wordt gevraagd voor de zaak.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 19 maart 2024 12:24 | Aangepast op 19 maart 2024 12:24
“De familie weet na al die tijd nog steeds wie Tonny nou precies heeft neergeschoten”, vertelt Anne Coenen van de politie, die dinsdagochtend bij de truck op het Marktplein stond. “Dat maakt dat wij vandaag naar buiten gaan. In de hoop dat we mensen kunnen bewegen om informatie met ons te delen.” De moord gebeurde op 20 oktober 2000. De toen 34-jarige Tonny was onderweg naar de toenmalige coffeeshop aan de Industrieweg toen hij werd neergeschoten. Dat gebeurde door twee mannen die even daarvoor de wietzaak hadden overvallen. De daders zijn nooit gevonden.

Na plaatsing op de Coldcase-kalender van de politie in 2020, is er nu nieuwe informatie. Dat is reden om de zaak op te pakken. De politie heeft een aantal aanknopingspunten die gedeeld kunnen worden. “We vermoeden dat de daders uit de regio komen, één van hen sprak ook met een Achterhoeks accent”, vertelt Coenen namens de politie. “Verder hadden ze een rode BMW die ze na de overval hebben achtergelaten. Die was een paar weken daarvoor gestolen uit Doetinchem en heeft ook een poos in Beek gestaan. Dat maakt dat wij denken dat de daders uit de Achterhoek komen.”
De rode BMW Foto: Politie
Pistool bij De Paasberg
De daders vluchtten na de overval op de coffeeshop en de moord op Tonny weg in de richting van de Paasberg. Daar werd enige weken later het wapen dat was gebruikt gevonden. Welk motief de daders hadden, is voor de politie niet duidelijk. Bij de coffeeshopeigenaar hadden ze voor 25 gulden wiet of hasj geëist, maar ze zijn uiteindelijk zonder buit vertrokken. Wel hadden ze ook daar geschoten, waarbij de coffeeshopeigenaar gewond raakte. ‘Het scenario waar met betrekking tot de dood van Tonny ter Horst rekening wordt gehouden, is dan ook dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was’, meldt de politie.

Mobiel Media Lab
In de truck, die dinsdagmiddag ook nog in Doetinchem staat, kunnen mensen informatie achterlaten. Op een scherm wordt ook interview met de broer van Tonny vertoond. Op straat in Terborg is de zaak dinsdagochtend in ieder geval het gesprek van de dag. “Dat is toch heel erg triest, dat hoop je niet mee te maken”, vertelt Mevrouw Klompenhouwer over de onduidelijkheid voor de familie. Of de aandacht iets oplevert? “Je weet het niet, het is toch altijd te proberen.”

Live vanuit Terborg
De uitzending van Opsporing Verzocht komt dinsdagavond vanuit het stadje, op driehonderd meter van de plek waar Tonny werd vermoord. “Het is wel vrij bijzonder dat Opsporing Verzocht een uitzending op locatie heeft, dit is de derde keer”, geeft politiewoordvoerder Coenen aan, die hoopt nabestaanden eindelijk duidelijkheid te kunnen geven.“Het levert gewoon heel veel aandacht op, en dat is wat we nodig hebben voor de zaak. De familie verdient het ook om na al die jaren te weten wie hun broer heeft neergeschoten.”

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Politiek Oude IJsselstreek tegen vrachtwagens in kernen Etten en Terborg

Belangenverenigingen spraken zich al uit tegen het terugdraaien van het vrachtwagenverbod door de ke...

Driejarig kindje huilt alleen in huis, politie moet raam openbreken

Een driejarig kindje is in de nacht van woensdag op donderdag door de politie uit een huis gehaald. ...

Mountainbiker kan gecrashte auto bij Varsseveld maar net ontwijken

Het had woensdagmiddag een stuk slechter af kunnen lopen op de weg tussen Varsseveld en Aalten. Na e...

Porsche-rijder rijdt bijna honderd km/u te hard bij Wehl

Een Porsche-rijder uit de Achterhoek is vorige week in Wehl betrapt terwijl hij bijna honderd kilome...

Jongeren op de vuist in het centrum van Doetinchem

De politie is woensdag uitgerukt naar het centrum van Doetinchem voor een vechtpartij tussen jongere...

Celstraf na vernielen van meer dan twintig auto's in Doetinchem

Een 28-jarige man uit Doetinchem is veroordeeld tot een celstraf, onder meer voor het vernielen van ...