Ulft, Netherlands

Pleun uit Varsseveld wint met onbedoelde boodschap tekenwedstrijd

De 11-jarige Pleun Goldewijk uit Varsseveld is de regionale winnaar van de internationale Lions Peace Poster Contest. Basisschoolleerlingen van elf scholen deden mee aan de Achterhoekse wedstrijd, waarbij kinderen een vredestekening moesten maken.
Rens van Schip | Lotte groot Wassink | 1 december 2022 15:47 | Aangepast op 1 december 2022 15:47
“Een tekening met een hart in het midden en met het peace logo”, beschrijft de 11-jarige Pleun Goldewijk uit Varsseveld haar tekening. “Dat betekent dat je jezelf mag zijn. Veel mensen voelen zich onzeker, ik vind dat dat niet hoeft.” Pleun nam samen met haar klas deel aan de Lions Peace Poster Contest. Voor deze internationale wedstrijd, die lokaal begint, tekenden in de Achterhoek vierhonderd bassischoolleerlingen van elf scholen een kunstwerk met het thema vrede. Initiatiefnemer van de wedstrijd is de internationale Lions Club, zij willen met hun leden vooral iets voor een ander betekenen. “De boodschap is, dat we zo veel onvrede om ons heen zien. Niet alleen in Oekraïne en andere delen van de wereld waar het oorlog is, maar ook onverdraagzaamheid hier in Nederland”, aldus Theo Bussink van de Lions Club ‘de Hamalandse Marken’. Hij hoopt met deze wedstrijd het signaal af te geven dat mensen vooral met elkaar in gesprek moeten blijven. “Wij vinden het belangrijk dat je altijd met en niet over elkaar praat en ook niet over elkaar oordeelt. De boodschap is lief zijn voor elkaar.”

Op de tekening van Pleun zijn naast een wereldbol en vredesduiven ook twee vlaggen in een hart te zien. “De vlag van de regenboog en de Nederlandse vlag”, vertelt Pleun, die de Nederlandse vlag op de kop tekende. “Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar ik ben zelf ook wel voor de boeren. Ik had de vlag ook al zo vaak zo gezien, dus was ik er al aan gewend.” Deze onbedoelde boodschap draagt volgens Bussink bij aan het bijzondere ontwerp. “Ik vond het een geweldige tekening, vanwege die loyaliteit. Ook met de regenboogvlag voor de LHBTI, waar zoveel on-loyaliteit over is. Er worden trappen en bankjes zwart geschilderd, omdat je in Nederland niet mag laten zien dat je homo bent.” Hij vindt het knap dat Pleun dat heeft verwerkt in haar tekening: “Dat je dat soort dingen durft te tekenen en kunt tekenen, dat vind ik fantastisch.”

Amerika
Pleun is nu winnaar van één van de zes districten in Nederland. “Daar wordt in de loop van dit jaar, één winnaar uit gekozen”, vertelt Bussink. Als Pleun daar als landelijke winnares wordt verkozen, gaat ze samen de winnaars van andere deelnemende landen door naar de internationale wedstrijd. “Die gaan samen met zo’n honderdzestig á honderdzeventig tekeningen uit de hele wereld, naar Amerika. Daar wordt begin volgend jaar de beste uit de hele wereld gekozen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

kunst|Varsseveld|vlag|

Lees ook

EOD laat explosieven ontploffen in buitengebied Varsseveld

In het buitengebied van Megchelen zijn dinsdagochtend een aantal onontplofte explosieven gevonden. D...

Camper uitgebrand in Varsseveld

Een camper is zondagmorgen uitgebrand in Varsseveld. Er zijn geen gewonden gevallen.

Kunstwandelroute Hummelo brengt kunst en natuur samen

Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is d...

Dronken automobilist rijdt bestuurder van de weg bij Sinderen

Een drankrijder is zaterdagavond op een andere bestuurder ingereden op de weg tussen Terborg en Vars...

Bouw Azora Varsseveld geopend door bewoners: 'Ho, ho, pas op!'

Het was woensdag een bijzonder beeld op de bouwplaats van de nieuwe Azora locatie in Varsseveld met ...

Zestien woningen extra gesloopt in Varsseveldse wijk Essenkamp

In de wijk Essenkamp in Varsseveld worden zestien meer woningen gesloopt dan verwacht. Woningcorpora...