Ulft, Netherlands

Plattelandsgemeente Bronckhorst luidt noodklok, parkeergeld nodig voor zwarte cijfers

Foto: REGIO8
Bronckhorst luidt de noodklok over de eigen financiën. Het jaar 2023 werd nog afgesloten met een positief resultaat van 4,3 miljoen euro, maar voor de komende jaren zijn er grote zorgen. Omdat er minder geld van het Rijk komt, moet er worden bezuinigd.
Tim Rondeel | 25 mei 2024 09:01 | Aangepast op 25 mei 2024 09:01
“We zijn financieel nog steeds gezond, maar het is een hele uitdaging om dat ook te blijven”, aldus wethouder Antoon Peppelman. De Algemene reserve van Bronckhorst bedraagt ruim 24 miljoen euro en die sterke financiële positie willen ze graag zo houden. “Ik ben blij met de perspectiefnota vol oplossingen gericht op de jaren 2025 en 2026. Het geeft ook een doorkijk naar de toekomst waar nog pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden.” Vanaf 2026 komt er fors minder geld van het Rijk, in totaal gaat er ongeveer drie miljard euro minder naar de gemeenten. "Die korting is enorm", schetst de wethouder. “We moeten goed in gesprek met Den Haag blijven, ze moeten weten dat wij het geld nodig hebben om te kunnen zorgen voor onze inwoners.”

Om de begrotingen van de aankomende jaren rond te krijgen moet er bezuinigd worden op verschillende vlakken. De plattelandsgemeente wil daarom de jaarlijkse boomplantdag en de verkiezing van Ondernemer van het Jaar schrappen. Maar dat betekent volgens Peppelman niet per se dat de initiatieven hoe dan ook verdwijnen: “Misschien willen de ondernemers het in een vorm overnemen, of misschien stappen er wel andere partijen in.” Ook stopt de gemeente met tegoedbonnen voor huishoudelijke hulp, hiermee konden mantelzorgers en mensen met een Wmo-indicatie extra hulp aanvragen. Deze maatregel moet per jaar zo'n 73.000 euro opleveren.

Betaald parkeren en verkoop containers
Bronckhorst ziet meer mogelijkheden om geld binnen te halen. Zo is invoeren van betaald parkeren in het stadje Bronkhorst een optie en hoopt de gemeente de ondergrondse vuilcontainers te verkopen aan Circulus Berkel. De parkeerkosten leveren geschat 5000 euro per jaar op, terwijl de verkoop van de containers 812.000 euro in het laatje moet brengen.

Met het uitgeven van evenementenvergunningen hoopt de gemeente 65.000 euro per jaar binnen te halen door leges te verhogen. Al deze maatregelen vallen onder een zogenaamde 'eerste zeef' en moeten samen in totaal 2,7 miljoen euro opleveren.

Lasten van inwoners?
De aankomende jaren blijft Bronckhorst af van de OZB (de onroerendezaakbelasting red.) en andere lasten van de inwoners volgens Peppelman, maar als de begrotingen na 2026 niet gedicht kunnen worden, wijzigt dit mogelijk: “Maar dat is echt het laatste redmiddel.”

De raad beslist nog voor de zomer over de plannen van het college. Daarna kan wethouder Peppelman aan de slag met de nieuwe begroting.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...

Petitie tegen komst asielopvang overhandigd aan Bronckhorst

De petitie van omwonenden van het gemeentehuis in Bronckhorst in Hengelo, waarin zij de gemeente vra...

Bronckhorst wil dat TenneT alsnog gaat saneren bij Langerak

De gemeente Bronckhorst wil dat netbeheerder TenneT alsnog de vervuilde grond tussen Langerak en Hum...

Amateurgolfers gaan voor hole-in-one bij Achterhoeks Open

Het golftoernooi Achterhoeks Open wordt steeds groter. Het toernooi dat plaatsvindt bij golfclub 't ...

Eenrichtingswegen en landbouwsluis bij Keppel, nieuwe proef duurt een jaar

Bronckhorst en de Provincie Gelderland willen bij wijze van proef de Hummelosweg en de Wehlsedijk in...

Raad Bronckhorst blij met woningbouwplan Hengelo

De gemeenteraad van Bronckhorst kijkt positief naar het woningbouwplan voor de Hiddinkseweide. De ra...