Ulft, Netherlands

Peter Wiegmink is Opsporing Verzocht voor eeuwig dankbaar

Het misdaadprogramma Opsporing Verzocht bestaat dinsdag precies veertig jaar. Door de decennia heen werd talloze keren de hulp van het publiek gevraagd om open zaken op te lossen. Eén van de zaken die veelvuldig voorbijkwam, en kon worden opgelost dankzij het programma, was de dood van Alex Wiegmink uit Drempt.
Redactie REGIO8 | 15 november 2022 16:17 | Aangepast op 15 november 2022 16:17
"Wij hebben er de totale ontknoping aan te danken", blikt Peter Wiegmink, de broer van Alex, in gesprek met Omroep Gelderland terug. "Eén van de twee moordenaars is destijds vrijwillig naar de politie gestapt om zich aan te geven, omdat hij mijn kop en die van Peter R. de Vries op de televisie spuugzat was. Hij had wroeging, het vrat aan hem. Dat is natuurlijk een geweldig succes voor Opsporing Verzocht." Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp. De dood van Wiegmink bleef jarenlang onopgelost. Later werden Frank S. en Souris R. opgepakt. Zij werden veroordeeld tot achttien jaar cel.

Het televisieprogramma kende door de jaren heen verschillende presentatoren. Op dit moment is Anniko van Santen al zeventien jaar het gezicht van Opsporing Verzocht, maar toen Peter Wiegmink regelmatig te zien was rondom de moord op zijn broer, presenteerde Frits Sissing het programma nog - die meerdere interviews met Wiegmink opnam. "Die gesprekken hebben een geweldige impact gehad", zegt Wiegmink. "Niet alleen op mijn leven en dat van onze familie, maar ik ben er inmiddels wel achter dat iedereen in Gelderland weet van deze moord. Dit is nou een programma dat de tongen losmaakt en tot arrestaties leidt. En daar doen we het voor."

Persoonlijke verhalen
Wiegmink denkt dat het goed zou zijn, wanneer het rechercheprogramma van AVROTROS vaker persoonlijke verhalen onder de aandacht zou brengen van nabestaanden in moordzaken. "Ze zouden nog veel méér op deze wijze moeten rechercheren: speculeren op de gemoedstoestand van de mensen. Dan kom je veel meer te weten", zegt Wiegmink.

De wekker zetten
Peter Wiegmink verblijft momenteel op Bali om te 'overwinteren'. Hij heeft echter een speciaal kastje meegenomen naar het eiland, dat hem in staat stelt dinsdagavond de bijzondere aflevering van Opsporing Verzocht te zien. "Ik zal er vannacht om 03.30 uur voor opstaan", verzekert hij.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Drempt|Opsporing Verzocht|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Drempts echtpaar moet bijna vier ton betalen voor reinigen drugslab

De toenmalige eigenaren van een schuur aan de Zomerweg in Drempt, waar bijna vier jaar geleden een d...

Vrouw bevrijd uit auto na ongeval in Drempt

Een automobiliste is woensdagavond met haar voertuig in de sloot beland bij Achter-Drempt. De vrouw ...

Zeventienjarige Iris uit Drempt schittert in hoepel op WK in Polen

De zeventienjarige Iris Jaspers uit Drempt is wekelijks in Maartensdijk te vinden met haar coach Dem...

Politie onderzoekt mogelijke dumping drugsafval in Drempt

De stof die dinsdagmiddag werd gevonden in een bosje aan de Tolstraat in Drempt waardoor een boa onw...

Automobilist raakt lichtgewond bij eenzijdig ongeval in Drempt

Een automobilist is donderdagmorgen lichtgewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in Drempt. De best...

Bronckhorst koopt afgebrand partycentrum om overlast te voorkomen

De gemeenteraad van Bronckhorst is donderdagavond unaniem akkoord gegaan met de aankoop van het perc...