Ulft, Netherlands

Overuren door groot aantal wespennesten

Door de warme winter en het droge voorjaar zijn er dit jaar veel wespennesten en dat merken ook ongediertebestrijders in de Achterhoek. Zij maken overuren om de aanvraag aan te kunnen.
Charlotte van de Kant | 29 juli 2022 09:29 | Aangepast op 29 juli 2022 09:29
“We zijn soms zeventien uur per dag in touw om de wespen weg te halen”, vertelt plaagdierbeheerser Peter Wolters van Ongediertebestrijding Oost-Nederland. “Het is gewoon heel extreem met wespen dit jaar. Als je een droog voorjaar hebt, dan komt er geen schimmel in de nesten en dan sterven er dus heel weinig nesten af”, geeft Wolters aan. De wespennesten zullen niet meer toenemen volgens de plaagdierbeheerser, maar de wespen zullen wel opdringeriger worden: “Ze gaan op zoetigheid afgekomen, waardoor ze verkeerde suikers binnenkrijgen en dan zijn het net pubers: dan worden ze hyper en agressief.” Ook Tessa van der Waal van ongediertebestrijding Pestis Imperium beaamt dat het topdrukte is: “Wij krijgen vier tot vijf keer zoveel meldingen dan voorgaande jaren en werken zes dagen per week van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds.”

Wolters laat weten dat je het wespennest beter niet zelf kunt weghalen en dat gevaarlijk kan zijn doordat de wespen agressief kunnen worden. "Ik heb al verschillende mensen gehad die daardoor in het ziekenhuis terecht zijn gekomen." Van der Waal geeft aan dat je met consumentenproducten heel dicht bij het nest moet komen en dat je niet bij de koningin komt. “Hoe dichter je bij het nest komt, hoe agressiever ze over het algemeen worden. Mensen hebben vaak geen beschermende kleding aan. Dus één en één is twee.”

Franse veldwesp
Er zijn ook wespennesten die je wel kunt laten hangen, namelijk die van de Franse veldwesp. "Die wespen kun je herkennen aan hangende pootjes als ze vliegen”, vertelt Wolters. “Ze worden niet agressief en komen niet op zoetigheid of mensen af. Je hebt er juist profijt van, omdat ze vliegen en muggen eten." De wesp leeft vaak onder daken en maakt kleine nestjes ten opzichte van andere wespen. “De Franse veldwesp maakt niet zoveel schade aan de woning. Als je die hebt, kun je hem lekker laten zitten”, aldus Van der Waal.

Foto: Pixabay

Lees meer over:

wesp|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26