Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek wil alle basisscholen openhouden, maar geld is het probleem

Een garantie kunnen schoolbesturen en de gemeente niet geven, maar de partijen hebben de ambitie om alle huidige basisscholen in Oude IJsselstreek open te houden. Het grootste gevaar voor dat doel is geld, want de plannen die zijn gepresenteerd voor de schoolgebouwen kosten tot 2035 naar verwachting dertig miljoen euro.
Jasper Hazelaar | 20 september 2023 10:28 | Aangepast op 20 september 2023 10:28
“We willen in de kleine kernen het onderwijs behouden”, is de duidelijke boodschap van wethouder Marco Bennink, die gelijk een slag om de arm houdt als het om de financiën gaat. "Want we zitten wel in zwaar weer." Gemeenten hebben een verplichting om schoolgebouwen te verduurzamen. Dus, des te meer schoolgebouwen er zijn, des te meer Oude IJsselstreek moet investeren. Die keuze is uiteindelijk aan de gemeenteraad, maar door het koppelen van meerdere partijen in schoolgebouwen, hoopt de gemeente het behoud van panden meer rendabel te maken. Daardoor kunnen scholen in kleine dorpen open blijven, wat weer van belang is voor de leefbaarheid.

De ambitie is onderdeel van het nieuwe huisvestingsplan voor het onderwijs in de gemeente. De komende vier jaar zijn enkele concrete maatregelen opgetekend. Zo wordt de locatie Isala van het Almende College verduurzaamd en krijgt Basisschool De Woelwaters in Ulft een nieuw gebouw, dit wordt onderdeel van de aanpak van de leegstaande Wesenthorst-locatie. Verder wordt basisschool de Oersprong in Ulft uitgebreid en wordt Kulturhuis De Rietbogh in Terborg, waar basisschool Dynamiek in zit, ‘verbeterd’. Daarnaast wordt gekeken naar de ontwikkeling van de scholen in Varsseveld.

Investeren in Megchelen en Breedenbroek
Oude IJsselstreek wil de komende jaren ook investeren in het verduurzamen van De Borckeshof (Breedenbroek) en de Sint Martinusschool (Megchelen). Omdat er in deze schoolgebouwen veel ruimte niet gebruikt wordt, moeten andere partijen in de toekomst intrek nemen in deze panden. “We kunnen partners vinden die bijvoorbeeld kinderopvang of een buurtfunctie aanbieden”, schetst Bennink. Dat zou de sleutel kunnen zijn om meer dorpsscholen open te houden, want ook andere kleinere basisscholen zitten in verouderde panden. Zo kan onder meer de Bontebrugschool wel een duurzaamheidsslag gebruiken.

Positieve prognoses
Ook schoolbesturen delen de ambitie van de gemeente om de basisscholen open te houden. “De prognoses geven nu aan dat het haalbaar is”, zegt directeur-bestuurder Albert Sluiter van Assentius, waar onder meer de scholen in Megchelen, Varsselder, Netterden en Breedenbroek onder vallen. “Wij moeten 250 leerlingen verliezen voordat er überhaupt sprake is van het eventuele sluiten van een school.” Bestuurder Ruud Kraaijvanger van Accent, met scholen in Bontebrug, Westendorp en Heelweg, vult aan: “Voor ons is dat ook in die orde, maar er zijn wel grenzen aan wat kan. Je moet goed onderwijs kunnen blijven geven.”

Harde keuzes
Harde keuzes worden nog niet gemaakt in het huisvestingsplan. Alle investeringen worden later weer voorgelegd aan de gemeenteraad, waar dit plan in oktober wordt behandeld. Ook het huisvestingsplan wordt jaarlijks bijgeschaafd, geeft wethouder Bennink aan: “We hebben weinig ruimte om te investeren. We moeten dus keuzes maken, en dat moet gebeuren op basis van goede argumenten. De ambities in dit huisvestingsplan worden in ieder geval wel gedragen.”

Foto: REGIO8 (archief, school Bontebrug)

Lees ook

Ruim 550 nieuwe woningen in Varsseveld, wijk moet aandoen als park

In de nieuwbouwwijk de Tuit in Varsseveld worden er de komende jaren 566 nieuwe woningen gebouwd. On...

Temperatuur gaat oplopen, voorspelt weerboer Gerrit Vossers vanuit Ulft

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...

Jarenlange celstraf geëist voor misbruik bij zorginstelling Azora

Een 36-jarige man moet mogelijk jarenlang de cel in vanwege ontucht die hij zou hebben gepleegd met ...

Verbindend Oosterlicht straalt 'zeker tot 2030' boven de Achterhoek

De grote schijnwerpers staan nu nog in de opslag in Ulft, maar vanaf 21 december straalt het Oosterl...

Onvrede bij inwoners Gaanderen na rijverbod vrachtwagens Terborg

Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en de Walstraat in Terb...

Timo van de Sande wint tiende editie Gelderse Kleiroze

Timo van de Sande heeft zondag de Gelderse Kleiroze 2023 gewonnen. Met zijn nummer 'Gemaskerd' wist ...