Ulft, Netherlands

 

Oude IJsselstreek biedt verenigingen met duurzaamheidsregeling helpende hand

Oude IJsselstreek gaat verenigingen en stichtingen helpen met het verduurzamen van accommodaties, nu ze door de stijgende energieprijzen in de knel komen met hun begroting. Het krediet van de bestaande duurzaamheidsregeling is van 60.000 euro verhoogd naar 300.000 euro, zodat er zo'n twintig accommodaties aangepakt kunnen worden.
Tim Rondeel | 2 januari 2023 15:54 | Aangepast op 2 januari 2023 15:54
“Het gaat om echt significante stijging van kosten rondom energierekeningen en dat gaat niet om honderd euro dat gaat echt om duizenden euro’s en dat kunnen we niet een twee drie oplossen”, aldus wethouder Ria Ankersmit. “Dus het is ook een bijdrage, een impuls om toekomstbestendig de energierekening te drukken, maar helemaal oplossen als gemeente kunnen we dit niet helaas.” Met de regeling kunnen verenigingen tussen de vijf- en 25.000 euro lenen voor onder meer zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Mocht de regeling een succes worden wil de gemeente kijken of er nog meer geld naar het plan kan. Ook neemt de gemeente een deel van de afsluitkosten van de lening voor haar rekening. “Daar nemen we duizend euro voor onze rekening en dan blijft er nog een kleine vijfhonderd euro over voor vereniging, dus het wordt aantrekkelijker gemaakt.”

Een van de verenigingen die gebruik maakt van de regeling is voetbalvereniging Sportclub Varsseveld. “Het is een enorme kans om nu toch te doen waarvan we ooit al eens dachten: ‘Oh, een keer zonnepanelen dat is misschien wel een beetje ‘sexy’ om te doen’”, laat voorzitter Maikel Fraikin van Sc Varsseveld weten. “Je wil toch aan duurzaamheid doen. Het staat ook goed voor de vereniging, maar het is nu echt noodzaak. Het is geen mooi praatje meer, je moet nu gewoon doorpakken.”

Creatieve oplossingen
Totdat de zonnepanelen op de daken bij Varsseveld liggen, hoopt de vereniging gezamenlijk de kosten te drukken. “Net als elke vereniging en elk huishouden worden we achteraf geconfronteerd met prijsstijging”, aldus Fraikin. “Je maakt als vereniging een begroting, maar gaandeweg krijg je in een keer met een verdubbeling of nog meer te maken, dan moet je gaan aanpassen, je kosten nog een keer gaan bekijken en ben je echt op zoek naar creatieve oplossingen om het huishoudboekje op orde te houden.”

VIEP
Het verduurzamen is niet alleen goed voor de portemonnee van de verenigingen, maar ook voor de gemeente die nog altijd hoopt in 2030 energieneutraal te zijn. Oude IJsselstreek denkt dan ook mee met de mogelijkheden. Verenigingen die gebruik willen maken van de lening kunnen onder meer bij het onlangs geopende informatiepunt VIEP terecht voor vragen. “VIEP en Achterhoek in Beweging werken ook samen in deze”, laat de wethouder weten. “In januari wordt er een informatieavond georganiseerd om de regelingen die wij hebben om die allemaal goed toe te lichten en uit te leggen, zodat men ook weet wat je kunt doen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Komst flexwoningen in Oude IJsselstreek gaat langer duren

De eerste flexwoningen in Oude IJsselstreek worden niet voor het einde van 2023 gebouwd. In eerste i...

Bronckhorst helpt organisaties met kosten

Bronckhorst wil maatschappelijke organisaties die in de knel raken door stijgende energieprijzen hel...

Varssevelder gaat toch door met 112Achterhoek-Nieuws

Wijnand Rensink komt terug op zijn beslissing om na achttien jaar te stoppen met het nieuwsplatform ...

Varsseveldse gedenksteen per ongeluk vernietigd

Bij werkzaamheden rond de herontwikkeling van de zuivelfabriek in Varsseveld is per ongeluk een kuns...

Geparkeerde auto uitgebrand in Varsseveld

Een auto is in de nacht van vrijdag op zaterdag in brand gevlogen in Varsseveld. Niemand is daarbij ...

'Hasfalt' zonder bitumen bij Breedenbroek

Oude IJsselstreek heeft samen met de gemeente Assen de primeur van asfalt zónder bitumen. Op de Den...