Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek biedt verenigingen met duurzaamheidsregeling helpende hand

Oude IJsselstreek gaat verenigingen en stichtingen helpen met het verduurzamen van accommodaties, nu ze door de stijgende energieprijzen in de knel komen met hun begroting. Het krediet van de bestaande duurzaamheidsregeling is van 60.000 euro verhoogd naar 300.000 euro, zodat er zo'n twintig accommodaties aangepakt kunnen worden.
Tim Rondeel | 2 januari 2023 15:54 | Aangepast op 2 januari 2023 15:54
“Het gaat om echt significante stijging van kosten rondom energierekeningen en dat gaat niet om honderd euro dat gaat echt om duizenden euro’s en dat kunnen we niet een twee drie oplossen”, aldus wethouder Ria Ankersmit. “Dus het is ook een bijdrage, een impuls om toekomstbestendig de energierekening te drukken, maar helemaal oplossen als gemeente kunnen we dit niet helaas.” Met de regeling kunnen verenigingen tussen de vijf- en 25.000 euro lenen voor onder meer zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Mocht de regeling een succes worden wil de gemeente kijken of er nog meer geld naar het plan kan. Ook neemt de gemeente een deel van de afsluitkosten van de lening voor haar rekening. “Daar nemen we duizend euro voor onze rekening en dan blijft er nog een kleine vijfhonderd euro over voor vereniging, dus het wordt aantrekkelijker gemaakt.”

Een van de verenigingen die gebruik maakt van de regeling is voetbalvereniging Sportclub Varsseveld. “Het is een enorme kans om nu toch te doen waarvan we ooit al eens dachten: ‘Oh, een keer zonnepanelen dat is misschien wel een beetje ‘sexy’ om te doen’”, laat voorzitter Maikel Fraikin van Sc Varsseveld weten. “Je wil toch aan duurzaamheid doen. Het staat ook goed voor de vereniging, maar het is nu echt noodzaak. Het is geen mooi praatje meer, je moet nu gewoon doorpakken.”

Creatieve oplossingen
Totdat de zonnepanelen op de daken bij Varsseveld liggen, hoopt de vereniging gezamenlijk de kosten te drukken. “Net als elke vereniging en elk huishouden worden we achteraf geconfronteerd met prijsstijging”, aldus Fraikin. “Je maakt als vereniging een begroting, maar gaandeweg krijg je in een keer met een verdubbeling of nog meer te maken, dan moet je gaan aanpassen, je kosten nog een keer gaan bekijken en ben je echt op zoek naar creatieve oplossingen om het huishoudboekje op orde te houden.”

VIEP
Het verduurzamen is niet alleen goed voor de portemonnee van de verenigingen, maar ook voor de gemeente die nog altijd hoopt in 2030 energieneutraal te zijn. Oude IJsselstreek denkt dan ook mee met de mogelijkheden. Verenigingen die gebruik willen maken van de lening kunnen onder meer bij het onlangs geopende informatiepunt VIEP terecht voor vragen. “VIEP en Achterhoek in Beweging werken ook samen in deze”, laat de wethouder weten. “In januari wordt er een informatieavond georganiseerd om de regelingen die wij hebben om die allemaal goed toe te lichten en uit te leggen, zodat men ook weet wat je kunt doen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Dronken automobilist rijdt bestuurder van de weg bij Sinderen

Een drankrijder is zaterdagavond op een andere bestuurder ingereden op de weg tussen Terborg en Vars...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Emoties op de DRU, Kaak-CEO is Officier in Orde van Oranje-Nassau

Lodewijk van der Borg, de CEO van Royal Kaak uit Terborg, is dinsdag in het CIVON Innovatiecentrum i...

Zoektocht naar 'Maestro van de grensstreek' gestart

Wie wordt de 'Maestro van de grensstreek'? Zeven onervaren dirigenten uit de Achterhoek en Duitsland...

Bouw Azora Varsseveld geopend door bewoners: 'Ho, ho, pas op!'

Het was woensdag een bijzonder beeld op de bouwplaats van de nieuwe Azora locatie in Varsseveld met ...

Politie Oude IJsselstreek op boevenpad om inbraak te voorkomen

Naar aanleiding van het hoge aantal fietsendiefstallen en woninginbraken in de gemeente Oude IJssels...