Ulft, Netherlands

Oud papier ook in Berkelland mogelijk in blauwe container

Het oude papier wordt ook in Berkelland mogelijk met ingang van volgend jaar door inwoners verzameld in een blauwe bak, die door Twente Milieu wordt opgehaald. Dat betekent een definitief einde voor de inkomsten van oud papier voor de verenigingen die het nu nog ophalen. Twente Milieu gaat met ingang van 2025 ook het afval ophalen in de gemeente Berkelland.
Domien Esselink | 30 januari 2024 18:37 | Aangepast op 30 januari 2024 18:37
Met betrekking tot het oud papier houdt wethouder Hans van der Noordt nog wel een slag om de arm: hij gaat eerst in gesprek met Twente Milieu of er mogelijk nog een rol is weggelegd voor de vrijwilligers. Dit op verzoek van de verenigingen. “Stel dat Twente Milieu daar ervaring mee heeft en zegt dat ze op zaterdagmorgen kunnen komen, dan zou dat nog een optie kunnen zijn. Maar dat moet ik bespreken met ze”, zegt Van der Noordt.

In het andere geval lijkt de blauwe papiercontainer, zoals die in andere gemeenten al langer in gebruik is, ook in Berkelland ingevoerd. Mede om de witte vlekken in het buitengebied, zoals de wethouder het benoemt, te dekken. “Het blijkt dat de verenigingen niet overal komen in het buitengebied en dat mensen het oud papier óf zelf wegbrengen óf in de grijze container stoppen. Gemiddeld blijkt er 11 kilo aan oud papier in de grijze container te verdwijnen en dat is zonde”, aldus Van der Noordt.

Garantieprijs
De verenigingen in Berkelland halen het oude papier op met een kraakwagen of aanhangers achter de personenauto. Of ze hebben een centrale container waar de mensen het oud papier in kunnen deponeren. Ze kregen daarvoor een garantieprijs, die hoger is dan de daadwerkelijke vergoeding. Desondanks lopen de kosten nu al enorm op, met name voor de clubs met een kraakwagen. Het loont zich amper nog het oude papier op te halen en met ingang van 2025 gaat de garantieprijs eraf. Het wordt voor de gemeente te duur die nog te betalen. “Het wordt een verkapte subsidie”, zegt de wethouder. “De gemeente compenseert een deel van de kosten en daar betalen alle aansluitingen in de gemeente aan mee. Dat is niet zo eerlijk.”

Vrijwilligers
Van der Noordt heeft met alle verenigingen gesproken en ze worden nog gecompenseerd voor dit jaar en vorig jaar, met terugwerkende kracht. Zo houden de verenigingen er nog iets aan over voor het ophalen van een oud papier. Maar de opbrengst werd steeds minder, waardoor de animo ook afnam bij de clubs. Een bijkomend probleem voor de verenigingen is de terugloop van het aantal vrijwilligers dat nog oud papier wil ophalen.

Twente MIlieu
Twente Milieu wordt ook de partij die het afval ophaalt met ingang van 2025. Dat wordt nu nog gedaan door Ter Horst uit Varsseveld, dat nu niet is benaderd. “We betalen nu nog een extreem lage prijs en dat wordt duurder. Dan worden de kosten ze hoog dat we het Europees moeten aanbesteden. We hadden de keus uit drie publieke aanbieders en we hebben gekozen voor Twente Milieu. Dit gaat louter om het ophalen”, aldus Van der Noordt.”

Met die keuze kijkt de wethouder ook verder dan alleen het ophalen van het afval: “We hebben slechts één ambtenaar voor deze post en als je dan ook nog beleid wilt ontwikkelen om het aantal kilo’s in de grijze container terug te brengen, dan is het fijn dat je bij Twente Milieu de beschikking krijgt over een beleidsteam. Op die manier word je geholpen bij de optimalisering van de afvalscheiding. Daarvoor moet je ook een gedragsverandering bewerkstelligen bij de inwoners.”

100 kilo
Dat is een persoonlijk streven van de wethouder. “Er komt nu gemiddeld 144 kilo per huishouden in de grijze container en dat wil ik in vier jaar terugbrengen naar honderd kilo. Dat is nog aan de hoge kant”, zegt Van der Noordt. “We kopen nu als het ware aandelen van Twente Milieu en gaan naar een lager tarief en kunnen beschikken over de kennis en klantenservice van Twente Milieu.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Bökkers, Keuper en Keizer slaan handen ineen voor optreden Zwarte Cross

Remco Geurts | Bart Sollman | 22 jul 2024 15:07

Lees ook

De Graafschap van de mat geveegd in oefenduel met PEC Zwolle

De Graafschap lijkt nog niet klaar voor de start van de competitie over twee weken. In het oefenduel...

Weerboer Gerrit Vossers ziet na het weekend de zomer komen

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Persoon overleden na ernstig ongeval bij Azewijn

Een 35-jarige man uit 's-Heerenberg is in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gekomen bi...

Dit was de Zwarte Cross 2024 in drie minuten!

Een week na de start van de Zwarte Cross blikken we nog één keer terug op de editie van 2024! Geniet...

Geen gewonden na aanrijding op industrieterrein 's-Heerenberg

Bij een aanrijding op een kruising in 's-Heerenberg zijn donderdagmiddag alle inzittenden met de sch...

Snelle stijging blauwtongbesmettingen in Achterhoek en Duitsland

Het blauwtongvirus verspreidt zich in een rap tempo onder schapen, geiten en koeien in de grensregio...