Ulft, Netherlands

 

Oranjekoorts in Doetinchem komt langzaam op gang

Na de eerste overwinning van het Nederlands Elftal op het WK in Qatar neemt de Oranjekoorts mondjesmaat grotere vormen aan. Dat merken ze ook bij feestwinkel Festival in Doetinchem.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | Rens van Schip | 23 november 2022 16:46 | Aangepast op 23 november 2022 16:46
“Nu de eerste wedstrijd is gespeeld en ze gewonnen hebben, krijgt iedereen weer een beetje vertrouwen en begint het te leven”, vertelt Lars Peters, eigenaar van Festival. “De dag na de wedstrijd merkte ik dat het hier gelijk drukker was met de verkoop van oranje spullen.” Volgens Peters hebben de prestaties van het Nederlands elftal grote invloed op het koopgedrag. “Het is nu nog het kleine, maar hoe verder we komen, dan gaan ze meer naar kleren stappen”, aldus de verkoper. “Ik heb ook ingekocht op bepaalde sjeikpakken in het oranje en dat gaat denk ik pas lopen als ze een ronde verder zijn.”

Van echte Oranjekoorts is in de binnenstad van Doetinchem nog weinig te merken. De kerstversiering wint het ruimschoots van de oranje vlaggen. “Er zijn wel kroegen die het gaan uitzenden en die adverteren er ook wel mee, maar qua versieringen vind ik het meevallen”, schets Gabi Hunter, voorzitter van de ondernemersvereniging, het beeld in de binnenstad. Naast de commotie rondom het WK in Qatar ziet ze ook dat veel ondernemers andere keuzes maken. “Het feit dat het in november en december is en dat is al een drukke tijd voor ons, dus mensen zijn er denk ik ook niet zo mee bezig.

WK tegelijk met Sinterklaas
Hoewel Peters graag zou zien dat er meer oranje in de binnenstad komt, snapt hij zijn collega’s maar al te goed: “Kerst en Sinterklaas komen eraan. Er zijn op dit moment meerdere dingen ‘in the building’ en dan moet je een keuze maken.” Of ondernemers in de binnenstad inkomsten mislopen doordat het een ander WK is dan gewoonlijk durft Hunter niet te zeggen: “Het is sowieso al een gekke tijd. Na de coronajaren, nu een crisistijd. Er moeten ook heel veel mensen veel terugbetalen en de consumenten zijn ook voorzichtig dat merken we echt wel hier in de binnenstad.”

‘Gouden vent’
Peters hoopt in ieder geval dat de Oranjekoorts in Doetinchem tot een hoogtepunt gaat komen dit WK: “Ik sta achter Louis (Van Gaal red.) en ik vind hem een gouden vent. En hij durft te zeggen we Wereldkampioen worden, dus ik ga met hem mee!”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

The Passion krijgt sportief vervolg in Doetinchem

De gemeente Doetinchem organiseert samen met Sport-ID en het Amphion Cultuurbedrijf op zondag 18 sep...

Bestuurder bestrijdt aanrijden verkeersregelaar

Sander van Keulen was vorige week dinsdag onderweg naar Langerak, toen hij bij de afsluiting van de ...

Doetinchemse ambtenaar veertig maanden de cel in

De rechtbank in Zutphen heeft een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem, die tussen august...

Brommobiel verliest wiel bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Een brommobiel heeft maandagavond bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem een wiel verloren. De best...

Doetinchem ziet miljoenen verdwijnen door 'foute komma'

Door een werknemer die een verkeerd teken plaatste, heeft de gemeente Doetinchem een aantal miljoene...

Man verricht 'onzedelijke handelingen' bij stad Doetinchem

Bij de fietsbrug over de Oude IJssel in Doetinchem heeft donderdagavond een man 'onzedelijke handeli...