Ulft, Netherlands

Oranjekoorts in Doetinchem komt langzaam op gang

Na de eerste overwinning van het Nederlands Elftal op het WK in Qatar neemt de Oranjekoorts mondjesmaat grotere vormen aan. Dat merken ze ook bij feestwinkel Festival in Doetinchem.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | Rens van Schip | 23 november 2022 16:46 | Aangepast op 23 november 2022 16:46
“Nu de eerste wedstrijd is gespeeld en ze gewonnen hebben, krijgt iedereen weer een beetje vertrouwen en begint het te leven”, vertelt Lars Peters, eigenaar van Festival. “De dag na de wedstrijd merkte ik dat het hier gelijk drukker was met de verkoop van oranje spullen.” Volgens Peters hebben de prestaties van het Nederlands elftal grote invloed op het koopgedrag. “Het is nu nog het kleine, maar hoe verder we komen, dan gaan ze meer naar kleren stappen”, aldus de verkoper. “Ik heb ook ingekocht op bepaalde sjeikpakken in het oranje en dat gaat denk ik pas lopen als ze een ronde verder zijn.”

Van echte Oranjekoorts is in de binnenstad van Doetinchem nog weinig te merken. De kerstversiering wint het ruimschoots van de oranje vlaggen. “Er zijn wel kroegen die het gaan uitzenden en die adverteren er ook wel mee, maar qua versieringen vind ik het meevallen”, schets Gabi Hunter, voorzitter van de ondernemersvereniging, het beeld in de binnenstad. Naast de commotie rondom het WK in Qatar ziet ze ook dat veel ondernemers andere keuzes maken. “Het feit dat het in november en december is en dat is al een drukke tijd voor ons, dus mensen zijn er denk ik ook niet zo mee bezig.

WK tegelijk met Sinterklaas
Hoewel Peters graag zou zien dat er meer oranje in de binnenstad komt, snapt hij zijn collega’s maar al te goed: “Kerst en Sinterklaas komen eraan. Er zijn op dit moment meerdere dingen ‘in the building’ en dan moet je een keuze maken.” Of ondernemers in de binnenstad inkomsten mislopen doordat het een ander WK is dan gewoonlijk durft Hunter niet te zeggen: “Het is sowieso al een gekke tijd. Na de coronajaren, nu een crisistijd. Er moeten ook heel veel mensen veel terugbetalen en de consumenten zijn ook voorzichtig dat merken we echt wel hier in de binnenstad.”

‘Gouden vent’
Peters hoopt in ieder geval dat de Oranjekoorts in Doetinchem tot een hoogtepunt gaat komen dit WK: “Ik sta achter Louis (Van Gaal red.) en ik vind hem een gouden vent. En hij durft te zeggen we Wereldkampioen worden, dus ik ga met hem mee!”

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...