Ulft, Netherlands

 

Onrust in Winterswijk speelt rol in beslissing over asielzoekers

Het college van B en W in Winterswijk beslist dinsdag hoeveel vluchtelingen in het azc worden ondergebracht. Worden het er weer vierhonderd, zoals het altijd was? Of krijgt de proef met vijfhonderd asielzoekers, dus honderd vluchtelingen meer, een vervolg?
Domien Esselink | 30 september 2022 11:33 | Aangepast op 30 september 2022 11:33
Vierhonderd of vijfhonderd vluchtelingen, zo ogenschijnlijk simpel is de keus, maar zo eenvoudig ligt het niet. Heeft het college vooral oog voor de 'eigen' burgers óf sorteert ze voor op het landelijke belang, want er moet een vluchtelingencrisis worden bestreden. Er is een tekort aan opvangplekken en álle gemeenten moeten een (extra) bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen. Na jaren van relatieve rust is het uitgerekend de laatste maanden onrustig geweest op en rond het azc. Een groepje asielzoekers blijkt betrokken bij auto- en woninginbraken en een bewoner van het azc wordt bij een arrestatie neergeschoten door een agent. Naar aanleiding van de golf aan inbraken wordt in een paar straten in de wijk De Rikker een buurtapp opgericht en surveilleren bewoners 's nachts door de wijk.

Die ontwikkeling heeft zijn neerslag op een enquête onder de direct omwonenden van het azc. In de ogen van die buurtbewoners kan het gemeentebestuur niet voorbij gaan aan de uitkomsten van de enquête, die uitwijst dat de buurt het laatste jaar meer overlast van het azc ervaart dan daarvoor. Ook is het gevoel van onveiligheid toegenomen. Dat moet door het college in de overweging worden meegenomen, vinden de omwonenden. Dat besef leeft bij burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Elvira Schepers, die onlangs in gesprek gingen met een delegatie van de buurt. Maar ze willen zich ook humanitair opstellen en zullen de druk voelen die op de gemeenten wordt gelegd om de vele vluchtelingen in het land een plek te geven.

Evaluatiemoment
Een buurtbewoner oppert tijdens bovengenoemd gesprek als gemeente voor vierhonderd bewoners te kiezen en na een half jaar een evaluatiemoment in te passen. Is de buurt tevreden, dan kan er altijd nog gekozen worden voor vijfhonderd mensen. De buurtbewoners zeggen niet blind te zijn voor wat er in Ter Apel gebeurt, maar als gemeente moet je ook recht doen aan de uitslag van de enquête, zo is het heersende gevoel onder de buurtbewoners.

Afslag
De afvaardiging van de buurt krijgt tijdens het gesprek met Bengevoord en Schepers de indruk dat er door het college al een afslag is genomen; onder voorwaarde van harde afspraken met het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) mogen er vijfhonderd vluchtelingen komen in het azc. Zo is het niet gezegd, maar daar wordt door de buurt rekening mee gehouden.

2002
Het azc in Winterswijk staat er sinds 2002 en de wijk is er in de loop der jaren omheen gebouwd. Het is een open azc, dus zonder hekken en slagboom, de bewoners lopen in en uit. De omwonenden stellen dat het met vierhonderd mensen te behappen is, maar dat een aantal van honderd vluchtelingen méér voor te veel onrust zorgt. Buurtbewoners die kritische kanttekeningen plaatsen blijven op de achtergrond.

Kritiek krijgt geen gezicht
De kritiek krijgt geen gezicht. De reden: de criticasters zijn bang als racist te worden weggezet. Desondanks kan er een moment komen dat ze uit de anonimiteit treden. "De buurt is nu nog rustig en de gemeente gokt daar op, maar het kan zover komen dat de mensen met spandoeken gaan protesteren", zegt een omwonende, die uiteraard anoniem wil blijven.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Asielzoekers|Winterswijk|azc|

Meest gelezen

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

De Graafschap mist trainer Poldervaart tegen De Treffers

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 6 feb 2023 21:15

Lees ook

Vrijheidspark blijft afgesloten voor verkeer

Het veelbesproken Vrijheidspark in Winterswijk blijft op de huidige wijze afgesloten voor gemotorise...

Buurt azc Winterswijk gaat praten met wethouder

De Winterswijkse wethouder Elvira Schepers zit maandagavond om tafel met een delegatie van de buurt ...

Auto raakt op zijn kant nabij Winterswijk

Een automobilist is maandagmiddag in het buitengebied van Winterswijk van de weg geraakt en op de zi...

Onrust op Winterswijkse school door regenboogtrap

Op het Gerrit Komrij College in Winterswijk is deze week flinke onrust ontstaan, nadat er na de herf...

Forse toename van aantal patiënten bij SKB Winterswijk

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is in 2022...

Toch een kerstgevoel op de covid-afdeling

De kerstdagen vieren in het ziekenhuis, dat is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt om Ker...