Ulft, Netherlands

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Foto: REGIO8
Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw beleid. In de hele Achterhoek gaat het om 423 personen die mogelijk dak- of thuisloos zijn, of het risico lopen om op straat te belanden. Als centrumgemeente gaat Doetinchem nu beleid maken, want in 2030 moet dakloosheid volgens het Rijk verleden tijd zijn.
Jasper Hazelaar | 5 april 2024 17:05 | Aangepast op 5 april 2024 17:05
In opdracht van Doetinchem en in samenwerking met andere gemeenten en maatschappelijke organisaties is onderzocht hoeveel dak- en thuislozen er precies zijn. Een onderzoeksbureau komt nu tot een getal van 264 personen in de hele Achterhoek die dak- en thuisloos zijn, of het risico lopen om dit te worden. Ook zijn er 159 ‘briefadressen’, dit zijn mensen zonder vast woonadres die het adres van iemand anders gebruiken voor correspondentie. Bijvoorbeeld voor post van de gemeente. Van deze personen is niet bekend waar ze verblijven, hier wordt verder onderzoek naar gedaan. Het is dus zeker niet zo dat de 423 personen die in beeld zijn, daadwerkelijk op straat leven.

Met 276 personen zitten veruit de meeste dak- en thuislozen in deze regio in de gemeente Doetinchem. Ook in de rest van de Achterhoek zijn nu getallen bekend. Na Doetinchem verbleven de meeste personen zonder vaste woning in Berkelland. Daar ging het om 36 dak- en thuislozen, of mensen die risico lopen om op straat te belanden of geen vast adres hebben. Na deze plattelandsgemeente volgen Montferland (26), Winterswijk (25), Oost Gelre (19), Oude IJsselstreek (9), Bronckhorst (7) en Aalten (5). Van elf personen is onbekend waar ze verblijven, terwijl negen dak- en thuislozen momenteel in detentie zitten.

Dé dakloze?
Een andere conclusie van het onderzoeksbureau is dat ‘dé dakloze’ in de Achterhoek niet bestaat. Het is een diverse groep die in beeld is gebracht. Zo is meer dan een derde vrouw, en bijna een kwart jonger dan 27 jaar oud. Het overgrote deel is Nederlands, 51 van de 494 personen hebben een andere nationaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om Syriërs (11), Polen (10), Turken (9) en Arubanen (8). Ook valt op dat meer dan de helft van de personen, in totaal 212, niet actief wordt begeleid door een maatschappelijke organisatie.

En nu?
Voor 111 personen ligt er als centrumgemeente een zorgtaak voor Doetinchem, zo adviseert het onderzoeksbureau. De gemeente krijgt daar ook geld voor vanuit het Rijk, dat streeft naar een Nederland zonder dak- en thuislozen in 2030. Vanuit Doetinchem wordt gewerkt aan een nieuwe locatie voor IrisZorg, waar dak- en thuislozen kunnen worden opgevangen. Afgelopen winter was het bijvoorbeeld nog spitsuur in de nachtopvang aan de Kapoeniestraat. De zorgorganisatie heeft daarbij de wens uitgesproken dat er eenpersoonskamers worden gerealiseerd zodat mensen ‘tot rust kunnen komen’.

‘Doen het samen’
Wethouder Patrick Moors van Doetinchem beaamt die opdracht. “We hebben inderdaad een opvangplek, maar die is niet meer van deze tijd”, geeft hij aan over de nachtopvang van IrisZorg. “Er moet dus een nieuwe locatie komen, die past bij de eisen van deze tijd.” Daarnaast wordt er Achterhoek-breed gezocht naar manieren om dak- en thuislozen te helpen. “Dan gaat het bijvoorbeeld over crisiswoningen, dat doen we gezamenlijk”, verklaart Moors. “Het is niet alleen Doetinchem die alles regelt, we doen dat in de regio samen.”

‘Een puzzel’
De gemeente Doetinchem ziet het zoeken naar juiste opvang als een ‘puzzel’, die met de informatie uit het onderzoek moet worden gelegd. “Die opvang kan uit verschillende vormen bestaan”, verklaart een woordvoerder. “Dit is deels nachtopvang zoals we die kennen, maar ook vormen tussen nachtopvang en zelfstandig wonen in. Met alle informatie die nu verzameld is gaan we de puzzel leggen hoeveel er van wat en waar nodig is.”

Andere gemeenten
Naast de 111 personen waar Doetinchem verantwoordelijkheid voor wil dragen, blijft er nog een groot aantal mensen over. “Voor de andere personen die we in dit onderzoek tegenkomen is er vooral een behoefte aan woonruimte, al dan niet met ondersteuning”, meldt de Doetinchemse woordvoerder. “Hiervoor hebben we ook de bouwopgaven die ons vanuit het Rijk worden opgelegd.”

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Meer groen, minder auto's, maar meer bezoekers; dat is kortgezegd het plan van de gemeente om de bin...

Promotie ver weg voor De Graafschap na thuisverlies tegen ADO

Promotie naar de eredivisie lijkt ver weg voor De Graafschap. ADO Den Haag was dinsdagavond op een s...

'Europapa' van Joost galmt vanuit de Catharinakerk door Doetinchem

De klanken van het nummer ‘Europapa’ galmden dinsdagmiddag door de binnenstad van Doetinchem. Stadsb...

Auto volledig uitgebrand op parkeerplaats in Doetinchem

Een auto is zondagmiddag volledig uitgebrand op een parkeerplaats in Doetinchem. Er zaten tijdens de...

Geliefde speelfontein keert terug in centrum van Doetinchem

De bekende speelfontein staat vanaf volgende week weer in het centrum van Doetinchem. De PlayFounta...

Twee volleyballers langer door bij Active Living Orion

Jannes van der Ham en Lubos Bartunek gaan volgend seizoen proberen de landstitel te verdedigen met A...