Ulft, Netherlands

Omwonenden vrezen uitbreiding camping

Bezwaar maken tegen een al gekapt bosje bij camping 't Winkel in de Winterswijkse buurtschap Brinkheurne leek op voorhand een wassen neus, maar tóch waren de bezwaarmakers maandag bij de commissie bezwaarschriften in Winterswijk. Ze willen voorkomen dat de camping in de toekomst op de plek van dat bosje gaat uitbreiden.
Jasper Hazelaar | 6 mei 2022 10:09 | Aangepast op 6 mei 2022 10:09
De omwonenden vinden dat er door de gemeente 'scherp moet worden toegezien' op de plicht tot het planten van vierhonderd nieuwe bomen, want dan kunnen op die plek geen caravans of tenten komen te staan. Het ging de bezwaarmakers dus eigenlijk niet zozeer om de bomen, maar om de mogelijke expansiedrift van de eigenaren van de camping. Bertie Reuselink en zijn zus Nicole hebben vorig jaar aangekondigd aan de andere zijde van de camping fors te willen uitbreiden en dat is bij veel bewoners in de Brinkheurne slecht gevallen. De camping had eerder al extra campingvelden gekregen richting het bewuste bos, waarin een perceel met vierhonderd door de letterzetter (schorskever) aangetaste fijnsparren waren gekapt.

Buurman Aart de Leeuw en nog twee andere bezwaarmakers grepen de plicht tot het planten van nieuwe bomen aan om een mogelijke extra uitbreiding van de camping in het bos te voorkomen. Al vroeg De Leeuw zich wel af of de bestemming bos op het perceel 'voor de eeuwigheid' is. Een medewerker van de gemeente kon die toezegging niet geven, maar de familie Reuselink heeft de plicht binnen twee jaar nieuwe bomen te planten.

'Niet te droog'
Bertie Reuselink liet weten 'liever vandaag dan morgen' te gaan planten, maar dan moeten de omstandigheden voor het wortelen van de bomen wel goed zijn. "Het moet dus niet te droog zijn. Het is zonde, we hadden dat bosperceel ook liever niet gekapt, de letterzetter ging echter van de ene naar de andere fijnspar en de kever tastte ook de lariksen aan. Maar we gaan herplanten, het is bos en het blijft bos. Meer kan ik er niet over zeggen."

Bizarre zitting
Nicole Reuselink voegde er aan toe dat er in 2019 juist 'té voorzichtig' was gekapt, waardoor de kever niet verdween en die nog meer bomen kon aantasten: "Daarom is er de laatste keer rigoureuzer gekapt. De voorzichtigheid heeft ons ingehaald." Het was een bizarre bezwarenzitting die een extra lading had, omdat één van de bezwaarmakers de zus is van Bertie en Nicole Reuselink. Karin Reuselink was echter niet bij de zitting aanwezig, haar partner wel. Zij wonen in de buurt van de camping, maar ze hebben geen zicht op het bewuste bos, zoals Aart de Leeuw.

Achtergesteld
De gemeente ziet hem echter niet als belanghebbende, tot ergernis van De Leeuw, die vindt dat hij wordt achtergesteld ten opzichte van Reuselink. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de heer Reuselink moet worden geholpen en de heer De Leeuw niet. Ik snap dat de heer Reuselink als ondernemer wil uitbreiden, maar het fatsoen moet wel in acht worden genomen." Voorzitter Henk Heijs van de bezwarencommissie liet zich niet verleiden tot een uitspraak: "Wij gaan bekijken of de heer De Leeuw een belanghebbende is. Dat doen we nooit tijdens een zitting."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

camping|

Lees ook

Toeristen genieten ondanks natte zomer van de Achterhoek

Waar de zomer van 2022, mede dankzij het warme weer, de boeken in ging als zeer succesvol voor het t...

Zwarte Crossers worden wakker en maken zich klaar voor de zaterdag

Zwarte Crossers werden zaterdag niet allemaal even fris en fruitig wakker, maar dat mag de pret niet...

Festivalgangers worden wakker en blikken terug op eerste dag van de Zwarte Cross

Festivalgangers worden wakker op de camping van de Zwarte Cross. De donderdag stond in het teken van...

Eerste bezoekers zoeken plek op camping Zwarte Cross

De poorten van de Zwarte Cross-camping zijn donderdagochtend om 10.00 uur geopend. Onder toeziend oo...

Camping moet ruim 1500 bomen planten

Bertie en Nicole Reuselink van camping Het Winkel in de Winterswijkse buurtschap Brinkheurne moeten ...

Festivalgangers vroeg aan bier op laatste dag

De laatste dag van de Zwarte Cross is aangebroken. Festivalgangers zaten al vroeg aan het bier.