Ulft, Netherlands

Olderwets Høken met Normaal in het openluchttheater in Lochem, net als 49 jaar geleden

Foto: REGIO8
De boerenrockers van Normaal hebben het startschot gegeven voor de drie volledig uitverkochte 'Hemelvaart-concerten', op de voor de originele bandleden magische grond van het Openluchttheater in Lochem. 49 jaar geleden begon het landelijke succes van de Achterhoekse formatie precies op die plek.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | Hidde Vinkenvleugel | 8 mei 2024 16:07 | Aangepast op 8 mei 2024 16:07
“We traden voor die tijd al wel een beetje op, maar dit was het moment dat de kranten over ons begonnen te schrijven”, vertelt gitarist Ferdi Joly. “Mensen die maar zo dialect zingen en rocken verbinden met dialect.” Sommige van de bezoekers van nu, stonden bij dat concert in 1975 ook al te høken. “Ik mocht daarbij zijn en ik vroeg me toen ik bij de poort stond al af waar al die tijd is gebleven”, vertelt een bezoeker van het evenement.

Bijzonder is dat Normaal nu meerdere generaties bindt, van aanhangers van het allereerste uur tot de jongeren van nu. “Ik ben al van sinds 1981, dat wil ik ook wel zo houden en mijn zoon gaat nu ook mee”, beschrijft een bezoeker die vroeger voor de bandleden gekookt heeft. “Het was altijd barbecueën en natuurlijk zoepen.”

Verhalen van toen
Timo Kelder zit als drummer sinds 2013 bij band en maakte de grote doorbraak niet mee. Hij hoort wel genoeg verhalen van Bennie Jolink en de andere mannen over het verleden. “Die verhalen komen regelmatig voorbij, het is natuurlijk toch een andere tijd”, vertelt Kelder. Voor het kortst zittende bandlid hebben de andere leden echter geen geheimen. “Ik kan je mededelen dat hij het meeste wel weet hoor”, vertelt basgitarist Wimken van Diene. “Zijn vader is voorzitter van de fanclub, dus het is er bij Timo met de paplepel ingegoten.”

‘Alleen maar normaal’
De eerste van de drie optredens zit er inmiddels op en na die drie moeten de Normaal-fans weer wachten op de volgende editie. Ondanks dat de eerste al zo veel jaren terug heeft plaatsgevonden kijken de trouwe fans met tevredenheid terug én verder naar de velen die nog mogen volgen. “Ik herinner het me allemaal nog wel, er is verder ook niet veel veranderd”, beschrijft een trouwe bezoeker. Over het stoppen van de band moeten de fans nog niet denken. “Er is ook verder niks anders waar ik naar toe wil”, aldus één van de vele fans. “Er is voor mij alleen maar Normaal.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Aanvaller uit Lochem tekent eerste profcontract bij FC Twente

Jort Ribbers heeft een contract tot 2026 getekend bij voetbalclub FC Twente. De negentienjarige aanv...

'Nøhlen' is titel van nieuw Normaal-album, eerste single staat online

Frontman Bennie Jolink heeft de titel van het nieuwe Normaal-album bekendgemaakt: 'Nøhlen‘. De eerst...

Extinction Rebellion trekt met bonte stoet naar hoofdkantoor ForFarmers

Een bonte stoet van ongeveer honderd verklede demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en gelieer...

Bewoners nieuwbouwwijk Detmerskazerne in Eefde klaar met natte voeten

Wat een prachtige woonwijk op het voormalige oefenterrein van Defensie in Eefde had moeten worden, l...

Hevige brand in zonnestudio op de Markt in Lochem

In een zonnestudio op de Markt in Lochem is een hevige brand ontstaan. Volgens omstanders heeft de b...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...