Ulft, Netherlands

Oekraïners tonen dankbaarheid tijdens burendag in Doetinchem

Oekraïense en Nederlandse buren hebben elkaar zaterdag ontmoet en bedankt in de tijdelijke opvanglocatie 't Weerdje in Doetinchem. De Oost-Europeanen wilden hun dankbaarheid tonen aan de omgeving, met het samen spelen van het Oekraïense volkslied als emotioneel hoogtepunt.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 26 september 2022 15:29 | Aangepast op 26 september 2022 15:29

"We zien het op televisie en je kunt je er misschien iets bij voorstellen, maar het gevoel dat je hier vanmiddag voelde, dat zegt echt genoeg”, aldus Chantal Salemink van de klankbordgroep, die zelf een traan weg moest pinken toen het volkslied werd gespeeld. Er waren verschillende buurtbewoners aanwezig, waaronder Gerard Thijssen. “Het was heel aandoenlijk om te zien welke impact het had”, aldus de buurtbewoner. De Oekraïense vluchtelingen hadden in het voormalige bejaardenhuis allerlei verrassingen klaargezet voor hun nieuwe buren, zoals workshops en lekkernijen. “Dan zie je hoe dankbaar ze zijn dat wij ze mogen opvangen en dat ze in Nederland mogen komen”, aldus Salemink. “Ik snap dat ze het liefst meteen terug willen, maar ik denk dat ze wel echt het gevoel hebben dat ze in een warm bad terecht zijn gekomen.”

Olga Malina, een van de bewoonsters van 't Weerdje, is blij dat ze samen met haar Oekraïense én Nederlandse buren de Nationale Burendag kan vieren. “Ik ben de Nederlandse bevolking zeer dankbaar dat ze deze dag hebben georganiseerd”, aldus de Oekraïense. “Als dankbaarheid voor hun hebben wij wat workshops neergezet als reactie. Ik ben tevreden over deze dag.” De Oekraïense voelt zich meer dan welkom bij de opvanglocatie in ’t Weerdje: “Ik vind het zeer comfortabel hier en het is ook leuk. Ik ben heel warm ontvangen, waarvoor ik de bevolking zeer dankbaar ben. Ondanks de reden, vind ik het heel fijn om hier te zijn.”

Tranen
De dankbaarheid van de Oekraïense bewoners is volgens de buurtbewoners niet voor het eerst zichtbaar. “Ik heb het op een bijeenkomst voor vrijwilligers meegemaakt dat een Oekraïense vrouw het woord nam en de tranen liep haar over de wangen van dankbaarheid”, laat Thijssen weten. “Ze voelen zich zeer welkom en dat is mooi om te zien.”

Herhaling
De gezamenlijke burendag beviel zo goed, dat het moet leiden tot meer gezamenlijke activiteiten in de toekomst. “Je ziet gewoon hoe mooi het is”, beschrijft Salemink het gevoel. “We hadden echt niet verwacht dat er zo’n opkomst was. We zijn denk ik nog niet klaar.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Burendag|Oekraïne|Doetinchem|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar z...

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Koningsdag 2025 naar Doetinchem, Koning viert verjaardag in de Achterhoek

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Doetinchem gastheer van de nationale feestdag Koningsdag. ...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...

Orion-groeilbriljant Beau Wortelboer is de beste jonge middenman van Europa

Bij zijn eigen Orion Stars stond Beau Wortelboer tot enkele jaren geleden nooit te boek als toptalen...

Schuur flink beschadigd na brand achter woning in Doetinchem

In een schuurtje in de tuin van een woning in Doetinchem is in de nacht van dinsdag op woensdag bran...