Ulft, Netherlands

Oekraïners tonen dankbaarheid tijdens burendag in Doetinchem

Oekraïense en Nederlandse buren hebben elkaar zaterdag ontmoet en bedankt in de tijdelijke opvanglocatie 't Weerdje in Doetinchem. De Oost-Europeanen wilden hun dankbaarheid tonen aan de omgeving, met het samen spelen van het Oekraïense volkslied als emotioneel hoogtepunt.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 26 september 2022 15:29 | Aangepast op 26 september 2022 15:29

"We zien het op televisie en je kunt je er misschien iets bij voorstellen, maar het gevoel dat je hier vanmiddag voelde, dat zegt echt genoeg”, aldus Chantal Salemink van de klankbordgroep, die zelf een traan weg moest pinken toen het volkslied werd gespeeld. Er waren verschillende buurtbewoners aanwezig, waaronder Gerard Thijssen. “Het was heel aandoenlijk om te zien welke impact het had”, aldus de buurtbewoner. De Oekraïense vluchtelingen hadden in het voormalige bejaardenhuis allerlei verrassingen klaargezet voor hun nieuwe buren, zoals workshops en lekkernijen. “Dan zie je hoe dankbaar ze zijn dat wij ze mogen opvangen en dat ze in Nederland mogen komen”, aldus Salemink. “Ik snap dat ze het liefst meteen terug willen, maar ik denk dat ze wel echt het gevoel hebben dat ze in een warm bad terecht zijn gekomen.”

Olga Malina, een van de bewoonsters van 't Weerdje, is blij dat ze samen met haar Oekraïense én Nederlandse buren de Nationale Burendag kan vieren. “Ik ben de Nederlandse bevolking zeer dankbaar dat ze deze dag hebben georganiseerd”, aldus de Oekraïense. “Als dankbaarheid voor hun hebben wij wat workshops neergezet als reactie. Ik ben tevreden over deze dag.” De Oekraïense voelt zich meer dan welkom bij de opvanglocatie in ’t Weerdje: “Ik vind het zeer comfortabel hier en het is ook leuk. Ik ben heel warm ontvangen, waarvoor ik de bevolking zeer dankbaar ben. Ondanks de reden, vind ik het heel fijn om hier te zijn.”

Tranen
De dankbaarheid van de Oekraïense bewoners is volgens de buurtbewoners niet voor het eerst zichtbaar. “Ik heb het op een bijeenkomst voor vrijwilligers meegemaakt dat een Oekraïense vrouw het woord nam en de tranen liep haar over de wangen van dankbaarheid”, laat Thijssen weten. “Ze voelen zich zeer welkom en dat is mooi om te zien.”

Herhaling
De gezamenlijke burendag beviel zo goed, dat het moet leiden tot meer gezamenlijke activiteiten in de toekomst. “Je ziet gewoon hoe mooi het is”, beschrijft Salemink het gevoel. “We hadden echt niet verwacht dat er zo’n opkomst was. We zijn denk ik nog niet klaar.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Burendag|Oekraïne|Doetinchem|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Stichting Doetinchem Herdenkt zoekt foto's oorlogsslachtoffers

Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt in 2025, tachtig jaar na dato, de slachtoffers die vielen bij de...