Ulft, Netherlands

OBL valt buiten de coalitie in Berkelland

Ondernemend Berkelland (OBL) is buiten de coalitieformeringen gebleven van informateur Ellen Nauta, dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in de gemeente. De CDA-politica deelde haar bevindingen en ziet een samenwerking tussen CDA, D66, VVD en PvdA als het meest kansrijk.
Dean van het Laar | 22 april 2022 13:31 | Aangepast op 22 april 2022 13:31
Daarmee hebben de partijen een ruime meerderheid aan zetels, achttien van de in totaal 27. Nauta: “Ik heb de afgelopen weken diverse gesprekken gevoerd met de fracties en daarbij is dit als de meest kansrijke optie naar voren gekomen. Daar zit OBL dus niet bij, omdat ik denk dat er op dit moment onvoldoende stabiliteit zit in hun fractie. Daarom heb ik ze niet meegenomen in mijn advies voor de coalitie. Je hoort ze niet met één mond praten, en dat is wel van belang om een stabiele coalitie partij te zijn. Het is net alsof je met twee verschillende fracties praat. Ze zijn nog niet goed genoeg op elkaar ingespeeld, maar dat gaat in de toekomst ongetwijfeld gebeuren."

Het uitsluiten van OBL is opmerkelijk. De partij was tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een van de grote winnaars, en steeg van twee naar vijf zetels. Lijsttrekker Bennie Morsink is dan ook teleurgesteld in het advies van informateur Nauta. “Ze heeft niet geluisterd naar de kiezer. Het klopt dat wij als partij aan elkaar moesten wennen, maar we zijn er nu goed uitgekomen. Dan is het spijtig om te zien dat daar geen gehoor aan wordt gegeven.”

'Zwart gemaakt'
Volgens Morsink zouden andere partijen misbruik hebben gemaakt van hun positie en OBL ‘zwart’ hebben gemaakt, zodat ze daar hun eigen voordeel uit kunnen halen. “Ik wil niet ingaan op namen, maar ik denk dat alle partijen daar een beetje aan meegewerkt hebben. Wij zijn transparant geweest over onze problemen. Daar zijn we sterker uitgekomen. We willen nu laten zien dat wij een partij zijn waar ze op kunnen vertrouwen.”

Aanstelling formateur
Of het zover komt moet blijken. Tijdens de vergadering werd Andries Bannink uit Laag Keppel voorgedragen als formateur. Hij krijgt de taak om tot een coalitieakkoord te komen met het CDA, D66, PvdA en de VVD. Bannink was eerder twaalf jaar actief als griffier in de gemeente Berkelland.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Coalitie|Formatie|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Oppositie hekelt formatie in Berkelland

De nieuwe gemeenteraad van Berkelland heeft dinsdagavond ingestemd met het coalitieakkoord. Wel plaa...

Coalitie Berkelland wil vertrouwen terug

Coalitiepartijen CDA, D66, VVD en PvdA hebben dinsdagmiddag het coalitieakkoord voor Berkelland gepr...

Groote krijgt project ontwikkeling DocksNLD

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college zijn dinsdag de portefeuilles verdeeld onder de...

Raad Oost Gelre unaniem over coalitieakkoord

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met het coalitieakkoord. Wel had...

Montferland installeert nieuw college

Het nieuwe college van Montferland is donderdagavond tijdens de raadsvergadering in ’s-Heerenberg ge...

Boer niet terug als wethouder in Berkelland

Han Boer keert niet terug als wethouder in het nieuwe college van Berkelland. Hoewel zijn partij D66...