Ulft, Netherlands

Nostalgie heerst bij terugkomdag Staring College in Borculo

Het Staring College aan de Herenlaan in Borculo verhuist volgend jaar naar een andere locatie. Daarom opende de middelbare school zaterdag haar deuren zodat oud-leerlingen en docenten van het voormalige jeugdinternaat en ambachtsschool het gebouw voor een laatste keer konden zien, tot vreugde van locatieleider Rutger Ravenshorst.
Viggo Zweverink | 31 oktober 2023 12:12 | Aangepast op 31 oktober 2023 12:12
"Ik heb net een aantal leerlingen en een collega gesproken, zij zeiden ook al: 'Het is net een grote familie.'”, aldus Ravenshorst. “Dat was het veertig jaar geleden en dat is het nu nog.” In het schoolgebouw zat vroeger een jeugdinternaat, later is gebleken dat hier veel gevallen van misbruik hebben plaatsgevonden. Ondanks deze zwarte bladzijde heerste er tijdens de terugkomdag een gevoel van mooie gedachten en nostalgie. De oud-leerlingen die kwamen kijken hadden vooral positieve herinneringen aan die tijd, ondanks de strenge kerkelijke docenten genaamd fraters.

"Het was een fantastische tijd”, vertelt oud-leerling Marty Cornelese. “Daar houd ik het bij want heel braaf waren wij zelf natuurlijk ook niet." Ook Gerrit Klein Gunnewiek kijkt positief terug op zijn tijd als leerling: "Die fraters waren echt wel streng met het geloof." Volgens de voormalig leerling was het strafwerk dat hij kreeg niet altijd ongegrond. "Ik was ook niet de braafste, elke week was het wel raak. Hier ben ik groot van geworden", grapt Klein Gunnewiek.

Verhuizing
De huidige leerlingen nemen volgend jaar hun intrek in het nieuwe schoolgebouw aan de Haarloseweg, tot aan de kerstvakantie hebben zij nog les in het huidige pand. Locatieleider Ravenshorst is blij met de nieuwe plek in het centrum van Borculo. "Dit blijft een oude school, deze locatie is een enclave in het buitengebied. Vooral 's winters is het koud, nat en donker", zegt de locatieleider. "Wij zitten veel liever in het centrum in een modern energieneutraal gebouw."

‘Niet goed bekeken’
Toch vinden de oud-leerlingen het jammer dat het gebouw, waar nog altijd veel praktijkonderwijs wordt gegeven, teruggaat naar de gemeente, die nog geen concrete plannen voor het pand heeft. "Wat gaat er mee gebeuren? Waarschijnlijk wordt het afgebroken", betreurt Cornelese. "Ik vind het niet goed bekeken."

Lees ook

Plork-zanger zoekt steun voor ernstig zieke vriendin in briefvorm

De frontman van de Berkellandse muziekgroep Plork en de Aannemers, Marijn de Zeeuw, roept fans en an...

'Grotere' opvolger voor Music Show Scotland uit Borculo

Een van de grootste Schotse muziekorganisaties van Nederland, Highland Valley Pipes & Drums uit Borc...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...

OM: Keel van vermiste Wico uit Borculo werd doorgesneden

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 29-jarige Arnhemmer van het vermoorden van Wico van Leeuwen. Hi...

Rode loper en confetti in Borculo, nieuw Staring College is geopend

Vanaf de kerstvakantie krijgen leerlingen er al les, maar de nieuwe locatie van het Staring College ...

Minder bezoekers voor recreatiegebieden in de Achterhoek

De recreatieplassen van beheerder Leisurelands in de Achterhoek hebben het afgelopen jaar bijna 600....