Ulft, Netherlands

 

Nieuwjaarsduik start dit jaar niet op het strand maar in Winterswijk

Ieder jaar duiken op Nieuwjaarsdag duizenden mensen de koude Noordzee in op het strand van Scheveningen. Dit jaar kent die nieuwjaarsduik een langere aanloop, want vrijdagochtend werd het startsein al gegeven in Winterswijk, waar hardlopers in etappes, 226 kilometer lopen richting de Noordzeekust.
Davie Klein Gunnewiek | 30 december 2022 14:49 | Aangepast op 30 december 2022 14:49
“We konden niet langer wachten na twee jaar geen nieuwjaarsduik”, zegt voorzitter Alex Schuttert. “Dan is het leuk om in het uiterste oostelijke puntje van Nederland te beginnen. Winterswijk heeft natuurlijk ‘winter’ in de naam zitten, dus alles kwam op een mooie manier bij elkaar”, aldus Schuttert. De hele route van Winterswijk naar Scheveningen is verdeeld in etappes van ongeveer tien kilometer. “Overal in het land hebben we mensen klaar staan die lokaal een nieuwsjaarduik organiseren, bereid gevonden om die estafette voor hun rekening te nemen”, vertelt Schuttert. “Daarbij gaat er toorts met een nieuwjaarsmuts van hand tot hand en die zal op 1 januari op het strand van Scheveningen eindigen.”

Jorn en Froukje Stegeman, geheel gekleed in badkleding, staan vrijdagochtend in Winterswijk aan de start. “Als je hard genoeg blijft rennen ga je het niet koud krijgen”, zegt Jorn. “Ik doe aan survival, dus ren wel vaak.” Zus Froukje vindt het leuk dat de landelijke nieuwjaarsduik start in Winterswijk. “Super gaaf natuurlijk dat het hier in Winterswijk is. Dat is wel wat.”

Om kwart over negen gaf burgemeester Joris Bengevoord het officiële startsein, waarna de lopers vertrokken vanaf het strandbad. Via de ijsbaan van Winterswijk waar een rondje over de baan werd gelopen eindigde de eerste etappe bij de plaatselijke atletiekvereniging. Vanaf daar ging in het etappes richting Lievelde, Harreveld, Zelhem, Doetinchem, Wehl, Didam om daarna richting Arnhem door te rennen.

'Vooral de gezelligheid is belangrijk'
“Het is voor ons een grote logistieke happening, maar wel leuk om te mogen organiseren”, zegt Schuttert. “Mensen staan door heel het land klaar op afgesproken GPS-punten. Daarbij is het niet de bedoeling om de snelste tijd neer te zetten, maar is vooral de gezelligheid belangrijk.” Zelf loopt Schuttert ook nog ergens een stukje mee. “Ik weet nog niet precies waar, maar ik denk dat ik mij ergens onderweg niet kan beheersen en eventjes uit de auto spring om mee te lopen.”

Fakkel komt zaterdag aan in Den Haag
De lopers zullen zaterdag aan de rand van Den Haag aankomen waar de Haagse burgemeester Jan van Zanen de fakkel bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag in ontvangst zal nemen. Op de ochtend van 1 januari wordt de laatste etappe naar Scheveningen afgelegd.

Foto: AV Archeus Winterswijk

Lees meer over:

Winterswijk|Nieuwjaarsduik|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Fietser ernstig gewond na ongeval in Winterswijk

Een fietser is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het buitengebied van Winter...

Buurt ziet spoortunnel in buitengebied Winterswijk nog steeds als beste optie

De gemeenteraad van Winterswijk had de belangen van omwonenden en recreanten beter moeten afwegen to...

Extra laag op bovenwoning Winterswijk lijkt van de baan

De bouw van een extra laag op een bovenwoning in Winterswijk lijkt van de baan. Het college wil de o...

Politie schiet bij aanhouding voortvluchtige in Winterswijk

Een vijftigjarige man die was ontsnapt uit een psychiatrische inrichting in Duitsland is donderdagav...

Vier voertuigen botsen nabij Winterswijk

Vier bestuurders zijn zaterdag op elkaar gebotst op de weg van Duitsland naar Winterswijk. Hoewel er...

Bengevoord naar Den Haag om spoedeisende hulppost te redden

De spoedeisende hulpposten van kleinere regionale ziekenhuizen moeten behouden blijven. Met die bood...