Ulft, Netherlands

Nieuwbouw IKC in Groenlo gaat voorlopig niet door: 'Onbestaanbaar en schandalig'

De gemeente Oost Gelre heeft de samenwerking met stichting IKC Willibrordus opgezegd voor de realisatie van een nieuw integraal kindcentrum (IKC) aan de Karel Doormanstraat in Groenlo. In 2021 ging de gemeenteraad nog akkoord met een investering van bijna vijf miljoen euro voor het nieuwe IKC, maar sindsdien zijn de bouwkosten veel hoger geworden. De gemeente en de stichting konden het niet eens worden om het nieuwe schoolgebouw op een andere manier alsnog te realiseren.
Davie Klein Gunnewiek | 6 september 2023 17:17 | Aangepast op 6 september 2023 17:17
“Dit is onbestaanbaar en schandalig”, laat Peter Dooijeweerd voorzitter van het College van Bestuur van Delta Scholengroep, waar de Willibrordus onder valt, in een eerste reactie weten. Hij werd dinsdag door de wethouder op de hoogte gebracht van het besluit. “Ik heb nog geen formele reactie van de gemeente op papier gekregen en nauwelijks de leerkrachten, ouders en kinderen van de school kunnen informeren.” Ook wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers betreurt de gang van zaken. “Het is ontzettend jammer dat we niet tot overeenstemming zijn gekomen voor een alternatieve invulling van het project”, zegt Dusseldorp Ribbers. “Ik begrijp dat dit tot grote teleurstelling leidt bij de kinderen van de Willibrordusschool en hun ouders.”

De gemeenteraad van Oost Gelre besloot in 2018 dat vanwege de terugloop van het aantal leerlingen er in Groenlo nog maar plek is voor drie onderwijslocaties. Dat is de locatie van ’t Carillon in de binnenstad, een toekomstig IKC aan de Buitenschans op de huidige locatie van de ‘Ni-je Veste’, en het nieuw te bouwen IKC aan de Karel Doormanstraat. Er ontstond echter discussie tussen de gemeente en Delta Scholengroep over de bouw van een nieuwe gymzaal. Delta Scholengroep wil graag een gymzaal bij het nieuwe IKC aan de Karel Doormanstraat, maar wil niet de hele exploitatie op zich nemen. De gemeente is ook niet bereid om een deel van de exploitatie over te nemen.

Botsing over exploitatie
Om de bouw van het nieuwe IKC niet verder te vertragen besloot de gemeenteraad in december 2021 om bijna vijf miljoen euro beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van de school. In een later stadium zouden dan afspraken worden gemaakt over de exploitatie van de gymzaal. “Wij hebben bij de gemeente aangegeven dat we het voor de eerste tien jaar best willen exploiteren”, zegt Dooijeweerd. “Maar het kan niet zo zijn dat een onderwijsinstelling voor dertig jaar verantwoordelijk wordt voor een gymzaal. Als in de avonduren andere sportverenigingen gebruik maken van de gymzaal, is dat ook van maatschappelijk belang”, vindt Dooijeweerd. De gemeente blijft bij de voorwaarde dat bij een nieuw te bouwen gymzaal de exploitatie volledig bij de school ligt. “Dat geldt niet alleen voor de Willibrordusschool, maar voor alle scholen met een gymzaal in de gemeente”, aldus wethouder Dusseldorp-Ribbers.

School en gemeente in impasse
Hoe het nu verder moet in de impasse tussen de stichting en de gemeente is niet duidelijk. De leerlingen van de Willibrordusschool blijven voorlopig les krijgen in de voormalige Watermolenschool die leeg stond. “We willen er nog steeds zorg voor dragen dat er goede onderwijshuisvesting is voor alle kinderen in Oost Gelre”, zegt Dusseldorp-Ribbers. “We hebben dan ook de intentie er samen met de stichting uit te komen en willen opnieuw om tafel.” Dooijeweerd is de gemeente na dit besluit wel even kwijt. “Ik denk niet dat we volgende week alweer samen aan tafel zitten. Als de gemeente onderwijshuisvesting zo belangrijk vindt, dan hadden ze dit na zoveel jaar ook wel kunnen omarmen”, aldus Dooijeweerd.

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

De Boetners gaan net als streekgenoten voor hoogtepunt op de Zwarte Cross

De Boetners besloten dertien jaar geleden op de Zwarte Cross om een band te worden en donderdag moge...

Schuur flink beschadigd na brand achter woning in Doetinchem

In een schuurtje in de tuin van een woning in Doetinchem is in de nacht van dinsdag op woensdag bran...

Dierenambulance in streek voert voortaan de naam 'Achterhoek'

De Dierenambulance in deze streek voert een naamswijziging door en gaat voortaan door het leven als ...

Orion Stars naar Estland in jacht op ticket voor Champions League

De Doetinchemse volleyballers van Orion Stars spelen in de eerste van drie kwalificatierondes voor d...

Arriva wil OV in Achterhoek blijven verzorgen, ook EBS en Keolis in race

Arriva wil ook de komende jaren het openbaar vervoer in de Achterhoek blijven verzorgen. De huidige ...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...