Ulft, Netherlands

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Foto: REGIO8
Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwetsbare natuur met bijzondere flora en fauna volop de ruimte krijgt. Met rond dartelende vlinders, opkomende bloemen en planten en een stralend zonnetje, is er meer dan genoeg te zien tijdens de rondleidingen die nu worden gegeven door de Vrienden van De Zumpe in samenwerking met de lokale VVV.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 12 april 2024 11:04 | Aangepast op 12 april 2024 11:04
“Nu de Zumpe hersteld is, en uitgebreid, is het steeds meer in trek voor mensen die willen rondwandelen”, vertelt Marcel Hendriks van Vrienden van De Zumpe. Al 25 jaar is hij betrokken bij het kleine natuurgebied. “Het is heel wisselend, met veel watervogels en zoogdieren”, legt Hendriks uit. “Er zijn insecten, je hebt heel veel vlinders. Dat maakt wel dat De Zumpe zo bijzonder is.” Dat is reden voor de VVV om de rondleidingen in de markt te zetten. “Veel mensen weten nog niet wat er allemaal te ontdekken valt in De Zumpe”, vertelt Henny Bergsma van de lokale VVV. “Hoe mooi is het dan dat we rondleidingen of excursies verzorgen?”

De Zumpe kent een rijke historie, ook naast de natuur. Zo was er voor de Tweede Wereldoorlog een vliegveld. De afgelopen tientallen jaren werd er gevoetbald door de amateurs van SVDW. Vanaf 2014 is er in opdracht van de provincie en de gemeente ruimte gecreëerd voor de natuur, de laatste vijf jaar zijn de resultaten echt te zien in het waterrijke gebied. “25 jaar geleden was het 24 hectare, toen had je alleen het kerngebied met wat stukjes eromheen”, legt Hendriks uit. Inmiddels is negentig hectare aan natuur ontwikkeld. Ook de overige gronden in het projectgebied zijn in handen van de gemeente, er komt nog twintig tot dertig hectare natuur bij.

Kalkrijk bronwater
Reden voor de overheden om in te zetten op De Zumpe, is de kalkrijke ondergrond. Daardoorheen wordt water naar boven gedrukt. “Dit kalkwater zorgt voor een heel bijzondere flora”, meldt de gemeente. “In Gelderland is er naast De Zumpe slechts één plaats waar dit ook voorkomt.” In het natuurgebied is zowel kalkrijk als kalkarm grondwater, wat zorgt voor veel verschillende plantensoorten. Zo kunnen mensen orchideesoorten als de moeraswespenorchis en de gevlekte orchis, naast een veelheid aan andere vegetatie.

Zorgen over tankstation
Aan de rand van het natuurgebied is inmiddels een tankstation van Fieten Olie in opbouw. Omwonenden maakten zich zorgen over het effect op De Zumpe, maar Hendriks neemt die zorgen weg: “Daar heeft de natuur geen last van. Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij niet hoeft, een tankstation. Ik zal er denk ik ook nooit komen. Maar, De Zumpe is aan het tankstation gekomen, en niet het tankstation in De Zumpe. Ik heb daar verder niet zoveel last van.”

‘Oranjetipje en koninginnenpage’
Natuurliefhebbers zijn van harte welkom, maar Hendriks nodigt iedereen uit om een rondleiding te volgen. “Het belangrijkste voor mij is dat ik over kan dragen hoe mooi De Zumpe is”, vertelt de vrijwilliger van Vrienden van De Zumpe. “Als mensen ook belangstelling hebben voor de ecologie, is dat mooi. Dan kan ik bijvoorbeeld vertellen over het oranjetipje (vlindersoort, red.) en de koninginnenpage (andere vlindersoort, red.), dan vind ik dat wel heel leuk.”

Lees meer over:

Natuur|Doetinchem|De Zumpe|

Lees ook

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Doetinchem controleert bij autobedrijven tegen ondermijning, enkele overtredingen

De gemeente Doetinchem heeft woensdag in het kader van de Week tegen Ondermijning in samenwerking me...

Na grote brand is Arriva met nieuw pand klaar voor de toekomst in Doetinchem

Bijna drie jaar geleden verwoestte een grote brand het pand, de werkplaats en een gloednieuwe waters...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...

Doelman Kremers keert van Ajax terug bij jeugdliefde De Graafschap

Sten Kremers keert deze zomer terug bij De Graafschap. De twintigjarige keeper uit Lichtenvoorde tek...

Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging na dodelijk ongeval bij Gaanderen

De 27-jarige man uit Gaanderen die in augustus 2023 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de kruising...