Ulft, Netherlands

Na acht jaar wachten keert openluchtspel terug naar IJzerlo

Ze hebben er mede door corona meer dan acht jaar op moeten wachten, maar dit weekend kan het openluchtspel in het buurtschap IJzerlo bij Aalten eindelijk weer plaatsvinden. En op een bijzondere locatie, want het stuk STYX speelt zich deels af op het water van de Keizersbeek. Bijna alle 600 inwoners van de kleine gemeenschap zijn op de één of andere manier wel betrokken bij het theaterstuk.
Davie Klein Gunnewiek | 1 september 2023 11:44 | Aangepast op 1 september 2023 11:44
De traditie van het openluchtspel in IJzerlo begon in 1980 bij de manege met stukken als ‘Gerdien van de Vlotter’ en ‘De heks van ’t Colenbargerbroek’. In 2020 was het de bedoeling de traditie voort te zetten met Styx, maar corona gooide roet in het eten. "We waren al aan het repeteren, maar toen we moesten stoppen kregen we de kans om eens rustig terug te kijken", zegt regisseur Remco Wassink. "Omdat de coronaperiode toch vrij heftig was, hebben we er wat meer grappen en grollen ingestopt."

Styx is bekend als dodenrivier die de scheiding vormde tussen de boven- en onderwereld in de Griekse mythologie. Ondanks de mythologische titel speelt het stuk in IJzerlo zich af in de huidige tijd. Het stuk neemt de toeschouwers mee naar het landgoed van Maximilian Schuitemaker, een geslaagd zakenman die dit jaar met stip de Quote 500 is binnen gekomen. Voor die gelegenheid wil hij een groot feest geven, maar groot geld trekt ook verkeerde types aan. Zo ontvouwt zich langs de oevers van de Keizersbeek (Styx) een verhaal waarin spanning, humor, avontuur en mysterie samenkomen.

Genoeg water
Tijdens de voorstelling wordt er veel gebruik gemaakt van het water van de Keizersbeek, maar dat was niet zo vanzelfsprekend. "Iedereen kan zich ongetwijfeld de droogte van de laatste paar jaren herinneren", zegt voorzitter Jeroen van Geenen van de Oranjevereniging IJzerlo. "Toen kon je de bezem er doorheen halen en eens mooi aanvegen, want er stond geen druppel water in." Gelukkig is het water in de Keizersbeek nu voldoende op peil. "Budgettair gezien zijn we hier heel erg blij mee", zegt Van Geenen. "We hoeven geen dammen te maken of pompen te plaatsen, dus daar zijn we hartstikke blij mee."

Betrokkenheid van de gemeenschap
Bij het openluchtspel is bijna de hele gemeenschap van het kleine buurtschap betrokken. "Er zijn zoveel mensen die hier fantastisch werk leveren", zegt regisseur Wassink. "We zijn hier met ongeveer 600 mensen in IJzerlo. Als je bedenkt dat er elke avond 150 tot 200 mensen bezig zijn om alles in goede banen te leiden, dan geeft het aan dat we met een kleine gemeenschap iets fantastisch neerzetten."

Het openluchtspel STYX vindt plaats op 1,2,8 en 9 september, aanvang 19.30 uur. Voor alle avonden zijn nog kaarten beschikbaar.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Openluchtspel|IJzerlo|

Meest gelezen

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 11 jul 2024 15:10

Lees ook

Scooterrijder gewond na aanrijding in IJzerlo

In het buurtschap IJzerlo in de gemeente Aalten is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt bi...