Ulft, Netherlands

Montferland teruggefloten, Reijers grijpt naast geliefd kavel in zijn Zeddam

De rechter heeft de droom van Tom Reijers om een kavel in zijn eigen dorp Zeddam te kopen definitief doorgeprikt. Mede door ingrijpen van de gemeenteraad van Montferland leek hij ondanks een hoger bod de grond te krijgen, maar dit gaat nu niet door.
Jasper Hazelaar | 17 augustus 2023 14:19 | Aangepast op 17 augustus 2023 14:19
De situatie speelde in 2021. Daarvoor was de kavel al meerdere keren in de verkoop gegaan zonder dat geïnteresseerden zich meldden. Na het verhogen van de Montferlandse starterslening kon Reijers de grond betalen, maar bij de nieuwe verkoopronde waren er wél andere inschrijvers. De wethouder wilde de grond aan de hoogste bieder verkopen, maar door een amendement van de gemeenteraad werd opgedragen de locatie aan Reijers over te doen. De hoogste bieder was het er niet mee eens en wat volgde was een lang juridisch traject, dat nu uiteindelijk is beslecht met een hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

De rechter oordeelt dat Montferland zich niet heeft gehouden aan ‘Didam-arrest’, dat zo is genoemd vanwege een uitspraak over het toewijzen van het oude gemeentehuis aan één partij. De gemeente had de kavel namelijk ook aan andere partijen aan moeten bieden. Dit zogenaamde gelijkheidsbeginsel is niet in acht genomen. Ook gaven de lokale verkoopregels geen reden om de grond níet aan de hoogste bieder te verkopen. De uitspraak betekent dat deze bieder alsnog aan de gang kan met de plannen voor de grond aan de Meester Helmesstraat.

‘Drie jaar op non-actief gezet…’
Els Rutting van de PvdA was een van de lokale raadsleden die zich in 2021 hard maakte voor de verkoop aan Reijers. Zij vindt het pijnlijk dat de situatie zo is uitgepakt. “We hebben hem nu eigenlijk drie jaar op non-actief gezet op de woningmarkt, hij kon ook niks anders lopende de procedure”, verzucht het PvdA-raadslid, dat nog steeds achter het amendement staat dat met grote meerderheid werd aangenomen. “We wilden als raad een jongere aan een dak boven zijn hoofd helpen die heel fanatiek is in het dorp Zeddam. Bovendien zouden we zo minder geld uitgeven aan de parkeerplaatsen die er eigenlijk zouden komen.”

‘Raad mag het zich aanrekenen’
De D66-leden stemden evenals VVD-raadslid Jos Berntsen als enigen tegen het amendement. “Deze uitspraak verbaast me ook niks”, zegt D66-fractievoorzitter Freddy van Dijken, die bij de stemming al waarschuwde voor de juridische gevolgen. “We hebben nu alleen maar verliezers. Degene die de kavel krijgt zal blij zijn, maar van de situatie wordt hij natuurlijk ook niet vrolijk. Tom is ook niet blij. Dat vind ik een trieste zaak, dat mag de gemeenteraad van Montferland zich echt wel aanrekenen.”

‘Plaat voor je kop’
Voor Rutting is de kous nog niet af. Na het politieke reces wil ze met het onderwerp aan de gang in de gemeenteraad. “Ik vind dat we een morele plicht hebben om na te denken over wat we kunnen doen”, aldus Rutting, die beseft dat er binnen de juridische kaders weinig mogelijkheden zijn, maar de koper wel aan de zelfbewoningsplicht wil houden. D66’er Van Dijken denkt er het zijne van: “Wat voor plaat voor je kop kun je hebben? Ik zie de volgende rechtszaak dan alweer tegemoet. Volgens mij hebben we een mooi juridisch systeem in Nederland, waarom zou je daarvan afwijken?”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Rechtbank|Zeddam|Woningbouw|

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw

Gemeente Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw. Het bedrag is bedoeld om de b...

Van project naar werkwijze, Bronckhorst wil door met CPO

Bronckhorst is tevreden over woningbouwprojecten in de gemeente die zijn opgestart via het Collectie...

Montferland heeft beste bid, maar gaat EK Veldrijden in 2026 niet organiseren

Montferland lag op pole position om het EK Veldrijden in 2026 te organiseren, maar de gemeente dient...

Wereldkampioene en Nederlandse toppers bij terugkeer Montferland Run

De Montferland Run heeft het deelnemersveld voor de komende 25e editie van de hardloopwedstrijd beke...

Automobilist vliegt van de Drieheuvelenweg af bij Zeddam

Een automobilist is dinsdagochtend van de Drieheuvelenweg afgeschoten en in de berm terecht gekomen....

Twee jaar cel voor Doetinchemse portier na poging tot doodslag

Een 34-jarige man uit Doetinchem moet twee jaar de cel in voor een poging tot doodslag in een uitgaa...