Ulft, Netherlands

Minder treinen door personeelstekort Arriva

Op de trajecten Zutphen-Winterswijk, Zutphen-Apeldoorn en Arnhem-Winterswijk rijden de hele week minder treinen. Vervoerder Arriva heeft de dienstregeling aangepast, omdat een aantal afgestudeerde machinisten nog wacht op een vergunning om zelfstandig te mogen rijden.
Jasper Hazelaar | 23 juni 2022 15:28 | Aangepast op 23 juni 2022 15:28
Ook is er een tekort aan personeel door ziekteverzuim en vakanties. Volgens de vervoerder gaat het om enkele geannuleerde ritten per dag, verspreid over de dag. "We hebben wel gekeken dat het zoveel mogelijk om treinen na de spits gaat", zegt een woordvoerder van Arriva tegen Omroep Gelderland. Arriva zegt genoeg personeel te hebben, maar een aantal pas afgestudeerde machinisten wacht nog op de juiste papieren. Om zelfstandig te mogen rijden moeten ze een EU-vergunning krijgen, die uitgegeven wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). "We hadden erop gerekend dat zij direct aan de slag konden, maar er is wat vertraging op de lijn. Bij het ILT duurt het langer dan normaal", verklaart een woordvoerder. Tegelijkertijd zijn er wat meer zieken in het bedrijf, ondergaan medewerkers soms een uitgestelde operatie en zijn er in deze tijd van het jaar veel vakanties gepland. "Alles bij elkaar heeft het ervoor gezorgd dat we de dienstregeling voor de duur van een week moeten aanpassen. We hopen dat het maximaal een week duurt, maar in de loop van volgende week beslissen we daar verder over."

Het ILT laat weten dat zij de vergunningaanvragen altijd nog binnen de daarvoor geldende termijnen behandelen. "Misschien dat we iets minder snel zijn dan we zouden willen of dat men van ons gewend is. Er zijn een aantal dingen nodig om die vergunning aan te vragen, zoals een medische verklaring. Als dat compleet is, hebben wij vier weken de tijd om dat te beoordelen. Over het algemeen halen we die termijn nog wel, ook in deze tijd waarin het voor ons ook aanpoten is", zegt een woordvoerder. Volgens hem liggen er enerzijds veel aanvragen, anderzijds kampt de inspectie zelf ook met personeelstekort. "We zijn bezig met opschalen."

Check de reisplanner
Arriva adviseert reizigers de komende week de reis te plannen via de reisplanners. "Ben je gewend om op maandag altijd een bepaalde trein te nemen, dan gaat die trein misschien niet."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Arriva|trein|personeelstekort|

Lees ook

Treinen in de Achterhoek blijven ook stil uit protest tegen geweld

Vervoerder Arriva sluit zich aan bij het protest van NS tegen het geweld in het openbaar vervoer waa...

Politie zoekt getuigen van zedendelict in trein van Zutphen naar Ruurlo

De politie is op zoek naar getuigen van een zedendelict in de trein van Zutphen naar Ruurlo. Twee jo...

Geen treinen tussen Lochem en Zutphen door werkzaamheden

Treinreizigers tussen Zutphen en Lochem zullen zaterdag 16 maart en zondag 17 maart met de bus moete...

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Nieuwe vervoerder moet zorgen voor wc's in treinen én Regio Expres

De nieuwe vervoerder in de Achterhoek moet zorgen voor toiletten in alle treinen, én de sneltrein tu...

Station Lochem krijgt laagste cijfer in Achterhoek, Winterswijk-West scoort best

De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarli...