Ulft, Netherlands

Meerval floreert in de Oude IJssel: 'Dus pas op met je chihuahua'

Foto: REGIO8
Het gaat goed met de visstand in de Oude IJssel sinds ze door de passage bij Doesburg vanuit de IJssel door kunnen zwemmen naar de Achterhoek, tenminste, dat is de theorie. Ook de meerval, die meer dan twee meter groot kan worden, floreert in de rivier. Sportvisserij Nederland onderzoekt nu samen met onder meer het waterschap hoe de vissen zich precies bewegen.
Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 28 mei 2024 09:55 | Aangepast op 28 mei 2024 09:55
“Er zijn een hoop barrières in Nederland, zoals sluizen en stuwen waar de vissen niet langs kunnen”, zegt Willem Romeijn namens Sportvisserij Nederland. “Er zijn vispassages aangelegd waar ze langs kunnen zwemmen, maar of dat nou echt goed werkt, dat is de vraag.” Het onderzoek, ‘Swimway Oude IJssel’, moet duidelijk maken hoe goed de Oude IJssel functioneert voor trekvissen. Samen met sportvissers zijn daarom meervallen gevangen. Op de kade bij visvereniging De Rietvoorn in Doetinchem kregen ze tijdens een operatie de apparatuur ingebracht. De bewegingen kunnen zo de komende jaren worden gevolgd.

Het gaat niet alleen om de meerval, ook vissen als de winde, de roofblei en de rivierprik worden onderzocht. Sinds 2019 kunnen ze door een passage bij Doesburg de Oude IJssel opzwemmen, daardoor zou er dus meer vis in de Achterhoek moeten zitten. Sportvisser Gerard Rauw uit Duiven heeft dat nog niet gemerkt: “Ik heb altijd al wel gevangen hier, ik heb niet het gevoel dat het ineens heel erg veranderd is. Ik heb wel filmpjes gezien dat er veel vis doorheen (passage bij Doesburg, red.) is gezwommen, maar ik heb hier altijd goed gevangen.”

'Dan is het: 'hap, weg'
Een van de vissen die het volgens de onderzoekers goed doet in de Achterhoekse rivier, is de meerval. “2,5 meter kunnen ze zeker worden in Nederland, ze zijn hier op de Oude IJssel ook al heel groot gevangen”, zegt Romeijn van Sportvisserij Nederland. “En ’s Nachts gaan ze echt jagen. Dan kan je weleens een klap horen op het water van een meerval die een eend opeet. Het zijn echte jagers.” Collega Remko Versprui vult aan: “Laat dus niet je chihuahua ’s avonds laat hier zwemmen. Er zitten meervallen bij van boven de twee meter. Dan is het: ‘hap, weg’.”

‘Great migration onder water’
Hoe de meervallen, en andere vissen, zich precies bewegen door de Oude IJssel, moet duidelijk worden uit het onderzoek. Het is onderdeel van een groter internationaal project, want er wordt flink gemigreerd in het water. “We kennen de beelden van de Great Migration met gnoes die over de savanne rennen", zegt Romeijn. "Dat gebeurt onder water ook, alleen gaat het bij meervallen om enkele tientallen kilometers. Maar het is wel heel interessant hoe die zich in een kleinschalig systeem als de Oude IJssel gedraagt.”

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...

Water uit Duitsland komt eraan, geen zorgen bij Waterschap Rijn en IJssel

Het hoge water dat op dit moment Duitsland teistert, stroomt de komende dagen deels richting de Acht...