Ulft, Netherlands

Lochem wil groeien, vergrijzing en woningnood zijn knelpunten

Foto: REGIO8
Lochem wil in 2040 gegroeid zijn naar veertigduizend inwoners. Dit blijkt uit de nieuwe omgevingsvisie. De gemeente, die vorig jaar nog zo’n 34.000 inwoners telde, ziet vergrijzing en woningnood als de grootste knelpunten om alle ambities uit te voeren.
Viggo Zweverink | 1 maart 2024 13:49 | Aangepast op 1 maart 2024 13:49
"Wij willen heel graag dat de leefbaarheid van onze kernen in stand blijft, hier heb je groei voor nodig", aldus wethouder Marja Eggink. "Groei is dus niet een doel op zich, maar een middel." Meer huizen, betekent meer mensen, en dat draagt weer bij aan de wens om voorzieningen als sportverenigingen, zwembaden en dorpsscholen te behouden. Qua inwonersgroei streeft de gemeente dus naar een aantal van veertigduizend in 2040. Voor die nieuwe bewoners moeten er in 2030 al 1300 extra woningen zijn bijgekomen. Dit gaat om nieuwbouw, maar bijvoorbeeld ook om het splitsen van bestaande huizen.

Ook na 2030 moeten er nog flink wat woningen bijkomen in de gemeente. Onder andere in Gorssel, Eefde, Harfsen en Laren zijn in een visiekaart al zoekgebieden aangewezen. Het gaat onder andere om het terrein bij de Smitskamp en het gebied tussen de Dommerholtsweg en de Joppelaan in Gorssel. Ook in het westen van Harfsen, een stuk grond ten zuiden van de Boerkamp in Laren en het gebied rondom 't Barge in Eefde zijn aangewezen als zoekgebieden.

Obstakels
De gemeente ziet ook problemen in de groeiambitie naar veertigduizend inwoners. Want je kan woningbouw wel intekenen, de bouw moet ook van de grond komen. Ook worden de huidige 34.000 inwoners steeds ouder. In 2023 was meer dan 37% van de inwoners ouder dan zestig jaar. Volgens de gemeente is er sprake van een 'dubbele vergrijzing'. Niet alleen worden inwoners ouder, het aantal oudere ouderen (inwoners van 75 jaar of ouder waarbij vaak een zorgvraag speelt, red.) neemt ook toe. "We zien dit op ons afkomen, we moeten proberen hier een balans in te vinden", laat wethouder Eggink weten.

Omgevingswet
De nieuwe omgevingsvisie ligt tot 9 april ter inzage, gedurende deze tijd kunnen betrokkenen zienswijzen indienen. Hierna komt de visie voor de raad. De nieuwe Omgevingswet zorgt er voor dat gemeentes zo'n omgevingsvisie moeten opstellen, en is een bundel van tientallen wetten en honderden regels die vergunningsaanvragen makkelijker moet maken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Hevige brand in zonnestudio op de Markt in Lochem

In een zonnestudio op de Markt in Lochem is een hevige brand ontstaan. Volgens omstanders heeft de b...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Leerlingen Staring College herdenken Tweede Wereldoorlog bij monument Somerset

79 jaar geleden werd Lochem na een hevige strijd bevrijd door Britse soldaten van het regiment Somer...

Paasboodschap vanuit de Gudulakerk in Lochem

Het is Pasen, wat reden is voor REGIO8 om dominee Paul Wansink de ruimte te geven voor een paasboods...

Bruglocatie Lochem blijft afgesloten, werk aan rondweg gaat verder

Het werk aan de nieuwe rondweg bij Lochem is weer opgestart na het dodelijke ongeval met de brug van...

Schoolplein basisschool in Lochem vernield

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vier jongens het schoolplein van basisschool de Rank in L...