Ulft, Netherlands

Lichtenvoordenaar legt een meteoor vast

In Lichtenvoorde registreerde de deurbelcamera van Freek Berendsen in de nacht van donderdag op vrijdag een heuse meteoor. Weinig anderen zagen het verschijnsel, maar kenners bevestigen dat het inderdaad ging om een meteoor.
Jasper Hazelaar | 25 maart 2022 10:03 | Aangepast op 25 maart 2022 10:03
"Ik heb de camera pas kortgeleden gekocht en wilde zien of ik de beelden ook rechtstreeks op mijn televisie kon zien", zegt Berendsen tegenover Omroep Gelderland. "Dat lukte, en ineens zag ik een lichtflits door het beeld gaan. Blijkbaar had ik een meteoor gefilmd." Op de beelden is goed te zien hoe een vuurbal om 01.08 uur door de hemel raast en een duidelijk spoor achterlaat. Berendsen: "Ik heb wel eens vallende sterren gezien, maar dit was echt een grote vuurbal."

Berendsen deelde zijn filmpje op Twitter deed een melding bij de Werkgroep Meteoren, waar experts waarnemingen van hemelverschijnselen bijhouden. De werkgroep laat bij Omroep Gelderland weten dat er inderdaad een vuurbol boven Nederland was. De groep meldt dat er toch tientallen meldingen waren van ooggetuigen. Camera's in het buitenland registreerden het ding ook. Die beelden zijn hier te zien.

'Dat is een flinke!'
Bij Weerplaza reageren ze verrast op de beelden. "Dat is een flinke!', klinkt het bij het zien van de beelden. Namens de Sterrenwacht Phoenix Lochem laat Hans Lammertink weten geen meldingen te hebben gehad. "Verrassend, want zó laat in de nacht was het ook weer niet. We hebben vanavond een bijeenkomst voor vrijwilligers en dan gaan we die beelden natuurlijk bekijken."

Foto: Freek Berendsen/Omroep Gelderland

Lees meer over:

meteoor|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26