Ulft, Netherlands

 

Liberation Routes geopend in Didam

Ter gelegenheid van de bevrijding van Didam 77 jaar geleden, zijn donderdag de Liberation Routes gepresenteerd door de Oudheidkundige Vereniging Didam. De zes verschillende routes leiden je langs diverse plekken die met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding te maken hebben.
Charlotte van de Kant | 29 april 2022 10:41 | Aangepast op 29 april 2022 10:41
“Alle routes starten vanaf Jan&Jan in Didam”, vertelt Theo te Wil van de Oudheidkundige Vereniging Didam. “We hebben het eerste gedenkteken daar ook geplaatst op het terras. De burgemeester gaat de Liberation Routes officieel openen, dat doet hij door wat er om de gedenkteken heen zit er vanaf te halen. Dat is de officiële opening van de bevrijdingsroutes.” Onderweg zijn verschillende verhalen te lezen over wat er op een bepaalde plek is gebeurd. Het gedenkteken bij de start van de route vertelt het verhaal van de joodse militair Sally Löwenstein, die op 13 mei 1940 sneuvelde op de Grebbeberg.

De route is gemaakt om de bevrijding van de oude gemeente Didam en de oorlogsverhalen in beeld te krijgen. “Je kunt de verhalen waar ze werkelijk gebeurd zijn ook volgen en in feite ook een beetje beleven”, aldus Te Wil. Door middel van een boekje of de app Routabel kun je de routes, die variëren van zeven tot bijna 49 kilometer, lopen of fietsen. De routes zijn mede tot stand gekomen dankzij subsidies van de gemeente Montferland, de provincie Gelderland en Gelderland Herdenkt.

Bevrijding door Canadezen
Ook de route die de Canadezen aflegde om Didam te bevrijden is te beleven. “Het is een bevrijdingsroute, dus er staan ook gedenktekens op de route die de Canadezen hebben afgelegd om Didam te bevrijden”, laat Te Wil weten. “Bijvoorbeeld aan de Frieslandweg in Nieuw-Dijk.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

bevrijding|

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48