Ulft, Netherlands

Legotheek Eefde groeit uit haar jasje en breidt verder uit

Foto: REGIO8
De eerste legotheek ter wereld en de grootste van Nederland is gevestigd in Eefde en telt inmiddels zo'n 3.000 volledige legosets en 300.000 losse legosteentjes. De legotheek werkt net zoals een reguliere bibliotheek ook werkt, maar dan met het befaamde Deense speelgoed.
Nick Hermsen | 29 januari 2025 13:32 | Aangepast op 29 januari 2025 13:32
“Je sluit een lidmaatschap af, daar betaal je dan een x-bedrag per jaar voor. Daarnaast betaal je bij ons nog een kleine vergoeding voor de sets die je leent”, zegt Margaretha van de werfhorst, vrijwilliger en hèt gezicht van de legotheek. “Dat begint bij dertig cent per week tot twaalf euro per week, maar dat is afhankelijk van welke set je leent.” Sets die dertig cent per week kosten kunnen in een paar uur in elkaar gezet worden, terwijl je met de duurdere een paar weken zoet kan zijn.

De legotheek in Eefde viert dit jaar haar tienjarig jubileum en is flink aan het uitbreiden. Vrijwilliger Margaretha ziet het aantal leden nog steeds toenemen. “Op dit moment staat de teller volgens mij op 1937. Omdat wij vrij snel groeien en veel sets hebben, hebben we er een verdieping bij gezet om meer LEGO te kunnen plaatsen in de toekomst”, aldus Van de werfhorst. “Het is echt een succes. We bestaan dit jaar tien jaar, dus dat zegt al genoeg.

In 2015 begonnen de broers Jeroen en Frans Snijders Blok de legotheek omdat zij zelf veel lego op zolder hadden liggen. Volgens vrijwilliger Van de werfhorst is dit iets wat bij veel mensen voorkomt. “Als kind kreeg je een LEGO-set en dat maakte je dan en stond het vervolgens te verstoffen. Dat is tegenwoordig nog steeds zo”, aldus Van de werfhorst. “Daarom is dit zo'n ideaal systeem. Je leent een set bij ons, je bouwt hem één keer. Je breekt hem eraf en je kunt de volgende set bouwen.”

Een team van dertig vrijwilligers zorgen ervoor dat iemand na uren lang bouwen toch niet dat ene steentje mist. “Zij checken dan doormiddel van een lijst of alle onderdelen van een bepaalde set aanwezig zijn”, zegt Van de werfhorst. Volgens haar zal lego altijd populair blijven, mede doordat het zo'n simpel concept is. “Het is ook heel educatief. Voor kinderen is het kleur herkennen, een bouwtekening lezen en een beetje fantasie gebruiken.”


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep RTV Ideaal

Lees meer over:

Eefde|Gemeente Lochem|lego|

Lees ook

Achterhoeks Museum MORE in tien jaar uitgegroeid tot grootste van Europa

Museum MORE opende tien jaar geleden de deuren in Gorssel en is in die tijd uitgegroeid tot het groo...

Backhuijs benoemd tot waarnemend burgemeester Lochem

Frans Backhuijs wordt de tijdelijke opvolger van Sebastiaan van ‘t Erve als burgervader van de gemee...

Knelpuntjes gemeenteraad Lochem, maar het eerste pluspuntje is gescoord

COLUMN / Het Pluspuntenakkoord. Het is de kapstok voor de nieuwe coalitie in Lochem. Een kapstok waa...

Amendement biedt college Lochem ‘genoeg vrijheid’ voor overleg opvang asielzoekers

Het college van Lochem kan aan de slag met de opvang van 250 asielzoekers in de gebouwen van Pactum ...

Subsidie is verstrekt, wel of geen waterveld is aan Lochemse Hockey Club

De subsidie is verstrekt en de Lochemse Hockey Club (LHC) hoeft zich niet te verantwoorden voor de a...

Wel of geen villa's in het Barchemse bos?

Wel of geen zes villa's in het Barchemse Bos? Nee! Roepen buurtbewoners, ze hebben een politieke med...