Ulft, Netherlands

Leerpleinen Almende Laudis aangepakt: ‘Niet geschikt voor streekschool’

Het Almende Laudis gaat verbouwen. De open leerpleinen waar meer dan zestig leerlingen tegelijk les hebben worden geschrapt. De Silvoldse vmbo-school die in 2021 werd geopend met een gebouw ingericht op dit onderwijsconcept stapt hier na veel kritiek van ouders, docenten, leerlingen en de onderwijsinspectie dus weer vanaf.
Remco Geurts | Bart Sollman | 18 oktober 2023 15:52 | Aangepast op 18 oktober 2023 15:52
“Het schoolgebouw hoeft natuurlijk niet leidend te zijn voor de filosofie van het onderwijs”, zegt rector Pauline Wendrich. Nu er gekozen wordt voor een andere manier van lesgeven, moet er ook een schoolgebouw staan dat hier beter bij past. Voor de start van het nieuwe schooljaar in september 2024 moet de verbouwing klaar zijn. “We gaan vooral de grote lokalen op de bovenste verdieping verkleinen. Op de tweede verdubbelen we zo het aantal lokalen zelfs”, zegt Tom Noten, conrector bedrijfsvoering van het Almende.

De verbouwing is ook met het oog op andere lessen die op locatie Laudis aangeboden moeten worden. Noten: “De leerlingen moeten nu nog regelmatig pendelen tussen de locaties van de school. Dit zorgt voor veel onrust en reisbewegingen in Silvolde.” Het Almende College verdwijnt op den duur van de locatie Bluemers. Op het Laudis moeten er dan ook voor vakken als muziek en beeldende vorming, die nu nog alleen op de Bleumers worden aangeboden, lokalen aanwezig zijn.

Niet geschikt voor streekschool
Vanaf de presentatie van de eerste plannen voor Laudis was er al veel kritiek. “Maar op dat moment hebben ze (de voormalig directie red.) besloten om het toch te doen. Gedurende de jaren zijn we tot de conclusie gekomen dat we weer terug moeten gaan”, zegt Wenderich. Op scholen elders in het land werkt het onderwijsconcept wel. Wenderich en Noten denken dan ook dat de locatie meespeelt. “In steden is er meer keuze naar welke middelbare school je gaat, dan kiezen leerlingen bewust voor leerpleinen. Wij zijn een streekschool, mensen komen van heinde en verre hier naartoe en we willen iedereen een plek bieden. Dan is dit concept toch niet geschikt voor een streekschool”, aldus de rector.

Niet eerste verbouwing
Hoewel het gebouw pas kort in gebruik is, wordt dit niet de eerste verbouwing. Wenderich: “Na de brandbrief van ouders en het rapport van de onderwijsinspectie hebben we de grootste leerpleinen al kleiner gemaakt.” Voor die aanpassing was het mogelijk dat leerlingen met 120 tegelijk een les volgden. “Maar veel docenten gaven aan dat de ruimtes en groepen nog wel kleiner mochten, daar luisteren we nu naar”, zegt Wenderich. Volgens Noten worden de leraren dan ook meegenomen in het ontwerp van de verbouwing.

Kosten uitgesmeerd
De verbouwing brengt als vanzelfsprekend ook de nodige kosten met zich mee. Daar gaat het Almende College zelf voor opdraaien. Wenderich: “We willen geen bedragen noemen, maar de kosten smeren we over een lange periode uit”. Ze benadrukt dat de kwaliteit van onderwijs hier niet negatief beïnvloed zal worden. "We zullen iets langer met bijvoorbeeld meubilair of computers moeten doen. Op die manier kunnen we bezuinigen.” Naast het aanpassen van het schoolgebouw gaan de lessen ook korter duren. Op dit moment duren ze tachtig minuten.

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Geniet nu het nog kan, weerboer Gerrit voorspelt minder weer in Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Lie...

Na achttien jaar oplossing voor lekkende gevels van prijswinnend Metzo College

Bijna twintig jaar na de bouw is er eindelijk een oplossing gevonden voor de lekkende gevels van het...

Ruim honderd motorrijders nemen afscheid van overleden Silvoldenaar

Silvolde heeft donderdagavond op indrukwekkende wijze afscheid genomen van de 34-jarige Danny. Ruim ...

Motorrijder uit Silvolde en Duitser in rolstoel overleden na ernstig ongeval

Bij een ernstig ongeluk in de Duitse grensplaats Isselburg zijn zaterdagmiddag twee personen om het ...

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

De Doetinchemse muziekdocent Arn Kortooms is met de Fortunate Sons opeens een landelijke bekendheid ...