Ulft, Netherlands

Leerlingen zamelen flessen in voor slachtoffers in Turkije en Syrië

Op meerdere basisscholen in de Achterhoek, waaronder Borculo en Ruurlo zamelen leerlingen flessen in voor slachtoffers van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook in Doetinchem is een actie gestart om geld in te zamelen voor het rampgebied.
Serena Speet | 10 februari 2023 16:07 | Aangepast op 10 februari 2023 16:07
"We vinden het belangrijk dat de kinderen weten dat ze van betekenis kunnen zijn, ook al is de afstand groot", vertelt Leonor Posthumus, locatie coördinator van basisschool Kiezel en Kei. "En meegeven dat als er iets gebeurd, dat je niet alleen bent en er mensen zijn die je kunnen en willen helpen. Hoe erg het ook is, door samen de schouders eronder te zetten kun je van betekenis zijn." Basisscholen OBS Kiezel en Kei, school Noord en de Heuvelschool hebben de actie samen opgezet. Familieleden van een aantal leerlingen op de scholen zijn getroffen door de aardbevingen, wat voor het schoolbestuur nog een reden was om de actie op touw te zetten: "Op deze manier kunnen we toch iets doen", aldus Posthumus. De scholen zamelen twee weken lang flessen in en maken het geld dat ze daarmee ophalen over aan Giro55.
De kinderen zijn volgens de coördinator erg onder de indruk van het nieuws over de aardbevingen. "Ze zien op het journaal beelden van kinderen die onder het puin vandaan gehaald worden en dat komt binnen", vertelt Posthumus. Leerlingen van alle drie de basisscholen zijn direct begonnen met inzamelen en komen volgens de coördinator dagelijks binnen met tassen vol. Een streefbedrag hebben de scholen niet. "Maar we zien kinderen ook met envelopjes met geld binnenkomen, omdat ze geen flessen meer hadden. Het is mooi om te zien dat ze zo betrokken en begaan zijn."
Flessenactie ook in Ruurlo
Op basisschool Kerst Zwart in Ruurlo, waar Posthumus zorgcoördinator is, is een eenzelfde actie gestart. Inwoners kunnen ook daar onder schooltijd statiegeldflessen komen brengen. "Ook daar komt veel binnen", vertelt Posthumus. "Horecaondernemers komen zelfs kratten bier brengen. We moesten daar vandaag (vrijdag red.,) al naar de supermarkt omdat het anders te veel wordt om in de school te laten staan." Inwoners kunnen onder schooltijd hun lege flessen naar de basisscholen in Ruurlo en Borculo brengen.

Familieleden verloren
Ook Samican Yaksan, een leerling op het Houtkamp College in Doetinchem, haalt geld op voor het rampgebied. Samican heeft familieleden verloren bij de aardbevingen in Turkije. Hij helpt mee in een Doetinchemse barbershop en knipt vrijdag op school om geld op te halen voor de slachtoffers. Alles wat de leerling ophaalt wordt verdubbeld door de rector van het Houtkamp College.

Foto's: Leonor Posthumus

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

College houdt vast aan De Meene als locatie voor sporthal

Het college van Berkelland houdt vast aan de keuze voor De Meene als locatie voor de nieuwe sporthal...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...