Ulft, Netherlands

Laatste onbeveiligde overweg in gemeente dicht

De laatste onbeveiligde overweg van de gemeente Doetinchem is donderdag afgesloten. Als de Doetinchemse wethouder Rens Steintjes en Danou Veenhof, regiodirecteur van ProRail, het hangslot om het bouwhek op slot doen, roept een man aan de andere kant van de overweg: "Jullie zijn altijd welkom aan deze kant."
Domien Esselink | 20 juli 2022 09:57 | Aangepast op 20 juli 2022 09:57
De uitnodiging geldt voor zijn van het ene op het andere moment voormalige buren. Ze kunnen niet langer voor een bezoekje 'oversteken', want de hekken aan beide zijden van de de spoorwegovergang bij de Rijksweg in Gaanderen zijn sinds donderdag definitief afgesloten. Als laatste onbeveiligde overgang in de gemeente Doetinchem. "Daar zijn we heel blij mee", zegt Jost Lieuwen, projectleider bij spoorwegbeheerder ProRail. Hij wijst op de onoverzichtelijke overgang in het groen, waar nooit een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden. Maar wellicht wel bijna-ongelukken, want het zicht is beperkt door al het groen. "Dagelijks gingen er omwonenden en ook kinderen overheen, en dat over een erg gevaarlijke overgang", zegt Lieuwen.

De spoorwegovergang is vanaf de Rijksweg in Gaanderen via een zandweggetje bereikbaar, maar die loopt dus nu dood. De omwonenden aan de 'andere kant' kunnen via een nieuw aangelegde parallelweg en de Kerkstraat naar de Rijksweg. De spoorwegovergang op de Rijksweg is gereconstrueerd. "Zo zijn de zogenaamde zigzaghekjes voor voetgangers vervangen door een hefboompje voor voetgangers", zegt Lieuwen.

'Heel fijn werken'
De projectleider spreekt van een monsterklus, met alle partijen zoals aannemers waarmee ProRail samenwerkt. Des te blijer is hij met de samenwerking met de buren. "We konden grond van ze kopen en we hadden een prima contact. Dat was heel fijn werken en dat maken we wel eens anders mee", aldus Lieuwen.

Laatste in Doetinchem
De overgang bij de Rijksweg is de laatste, zogenaamde NABO (Niet Actief Beveiligde Overgang) in de gemeente Doetinchem, die op symbolische wijze is afgesloten door wethouder Steintjes en regiodirecteur Veenhof van ProRail. Dat gebeurde onder het oog van onder anderen de omwonenden én hun voormalige buurman, zij het aan de andere zijde van de overweg.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

trein|spoorwegovergang|

Lees ook

Treinen in de Achterhoek blijven ook stil uit protest tegen geweld

Vervoerder Arriva sluit zich aan bij het protest van NS tegen het geweld in het openbaar vervoer waa...

Politie zoekt getuigen van zedendelict in trein van Zutphen naar Ruurlo

De politie is op zoek naar getuigen van een zedendelict in de trein van Zutphen naar Ruurlo. Twee jo...

Nieuwe vervoerder moet zorgen voor wc's in treinen én Regio Expres

De nieuwe vervoerder in de Achterhoek moet zorgen voor toiletten in alle treinen, én de sneltrein tu...

Station Lochem krijgt laagste cijfer in Achterhoek, Winterswijk-West scoort best

De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarli...

Uitstoot van sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem onderzocht

In opdracht van de provincie wordt de komende maand onderzocht wat de stikstofuitstoot van de RegioE...

Berkelland sluit onbeveiligde spoorwegovergang in Ruurlo

De Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) Reurinkweg in Ruurlo is vanaf donderdag gesloten. Dit heeft...