Ulft, Netherlands

Kritiek op plannen voor nieuw Liander-regelstation in Lengel

Om voldoende elektriciteit te kunnen leveren aan bedrijven en woningen in onder andere ’s-Heerenberg, Lengel, Zeddam en Stokkum, moet het huidige regelstation van Liander aan de Oude Tramweg in Lengel worden vervangen voor een groter gebouw. Liander geeft aan dat het regelstation omgeven gaat worden door een klein bos, maar dat is volgens raadslid Joost Gerritsen niet mogelijk met de huidige plannen, waarbij volgens hem het gebouw één meter van de erfgrens staat.
Charlotte van de Kant | 31 mei 2023 15:40 | Aangepast op 31 mei 2023 15:40
“Als je een strookje grond van één meter overhoudt dan is er te weinig ruimte om, zoals de gemeente schrijft, het in een bos te omgeven”, vertelt Gerritsen. “Je kunt er wel een buxusstruik naast zetten, maar meer niet en al helemaal geen boom. Daar heb je meer dan twee meter voor nodig.” Dat er een nieuw regelstation moet komen staat vast. Door een stijgende vraag naar elektriciteit bij huishoudens en bedrijven en een toenemende teruglevering van elektriciteit, door bijvoorbeeld zonnepanelen, is de capaciteit van het huidige regelstation op korte termijn niet meer voldoende. Liander geeft daarbij aan dat ook het aantal aansluitmogelijkheden van het regelstation verhoogd moeten worden om nieuwe klanten en projecten aan te kunnen sluiten.

“De locatiekeuze is eigenlijk gemaakt door druk vanuit Liander om geen vertraging op te lopen”, vertelt Gerritsen. “Ik ben bang dat er straks een bestemmingsplan ligt waar ook niemand echt blij mee is, maar dat er toch mee ingestemd wordt om geen vertraging op te lopen.” Liander heeft meerdere locaties onderzocht op enkele honderden meters van het huidige regelstation, maar werden daarbij beperkt door gemeentelijk en provinciaal beleid. Zo is een groot deel van die gronden aangewezen als waardevol open gebied dat behouden moet worden. “Het is belangrijk vanuit technische randvoorwaarden dat er dicht bij het bestaande regelstation gebouwd wordt”, aldus Liander. “In overleg met de gemeente Montferland is deze locatie als voorkeurslocatie beschouwd.”

'Toneelstuk'
Voor Gerritsen voelt het onderzoek als een toneelstuk. “Ze zeggen dat ze verschillende locaties onderzocht hebben, maar eigenlijk staat vanaf het begin deze locatie al vast”, vertelt het raadslid. “Ze hebben ook een locatie onderzocht waar überhaupt een gebouw niet eens opgepast had, dan vraag ik me af hoe serieus je zo’n locatieonderzoek nog moet nemen.” Ook omwonenden zijn het niet eens met de plannen voor het nieuwe regelstation, die een stuk groter wordt dan het huidige station. Zij hebben binnenkort een gesprek met de gemeente.

Vervolgstappen
Binnenkort moet de gemeenteraad groen licht geven op het bestemmingsplan. Het raadslid van Daadkracht hoopt dat er voor die tijd nog iets met zijn ideeën gedaan wordt. “Ik vind dat je in een vroegtijdig stadium beter nu aan de bel kunt trekken over een aantal zaken. En kunt proberen om die dingen te verwerken in een bestemmingsplan, dan dat je daar straks mee geconfronteerd wordt”, vertelt Gerritsen. Het huidige regelstation zal worden gesloopt, daarvoor komt beplanting in de plaats

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Lengel|Liander|Politiek|Stroom|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...