Ulft, Netherlands

Kritiek op kappen van beschadigde bomen op Eltenseweg in Stokkum

In Stokkum zijn zorgen over de kap van drie beschadigde bomen aan de Eltenseweg. Daarom hebben D66, Helder, Daadkracht en de VVD donderdagavond een motie ingediend om de kap tegen te gaan. De motie werd uiteindelijk aangehouden, de raad heeft het college de opdracht gegeven om de bomen te onderzoeken en ze voorlopig niet te kappen.
Charlotte van de Kant | 5 juni 2023 09:12 | Aangepast op 5 juni 2023 09:12
De bomen zijn enkele jaren geleden ingepast in plannen voor woningbouw. In het begin stonden er vier, hier is al één boom van gesneuveld tijdens de bouw van de huizen. Vanuit de buurt zou nu volgens het college van Montferland de wens zijn om de overige drie ook te verwijderen. “Medio oktober heb ik de bewoners uitgenodigd om eens te kijken hoe de wensen liggen ten aanzien van de inrichting, ik heb daar de nodige wensen gekregen", vertelt wethouder Jeanette Derksen. "Ze willen wel een bomenrij, maar wel een volwaardige bomenrij. Er is een handtekeningenactie gedaan en de buurtbewoners hebben akkoord gegeven voor het kappen van de drie bomen.”

Volgens Freddy van Dijken, fractievoorzitter van D66 en inwoner van het dorp, is er alleen gesproken met tien aanwonenden die de bomen willen verwijderen. “Er wonen nog veel meer mensen in Stokkum, die heeft u niet bevraagd”, aldus Van Dijken. “Via MijnStokkum had ik binnen 24 uur al meer dan 35 handtekeningen van mensen die niet willen dat de bomen gekapt worden. Allemaal mensen die in Stokkum wonen, die dit aan het hart gaat.”

‘Voorlopig niet slopen’
Na een korte schorsing stelde het CDA voor om de bomen voorlopig te laten staan. “We willen de wethouder vragen om het gemeentelijk beleid op het gebied van verwijderen van bomen en vervangen door andere bomen fase voor fase te doorlopen”, gaf fractievoorzitter John Teunissen aan. “En dan te wachten op wat de uitkomst van dit onderzoek is.” De raad heeft aan het college gevraagd om voor de volgende raadsvergadering, op 29 juni, te komen met een antwoord. “In de tussentijd mogen de bomen dus niet gekapt worden”, benadrukte burgemeester Harry de Vries.

‘Bomen mishandeld’
Voor de raadsleden is het daarmee nog niet klaar. Alle drie de bomen zijn gesnoeid en daardoor beschadigd door inwoners zelf. “Hoe kan het dat de gemeente dit toestaat?”, vraagt Van Dijken donderdagavond. “Het zijn gemeentelijke bomen. Bewoners hebben zelf de snoeischaar gepakt en de bomen mishandeld.” Ook Teunissen is het daarmee eens: “Er moet een onderzoek komen naar wie de schade heeft veroorzaakt. Het mag niet zo zijn dat mensen hier voor eigen rechter gaan spelen.”

Aangifte doen
Van Dijken vindt dat de gemeente aangifte moet doen tegen de daders. “Als ik vanavond een paar stenen door de ruit ga gooien bij het gemeentehuis, dan weet ik zeker dat de gemeente daarvoor aangifte gaat doen. Waarom nu dan niet?” Onlangs heeft de gemeente Oude IJsselstreek ook aangifte gedaan omdat een inwoner bomen had gekapt. “Die inwoner moet 13.000 euro betalen. Dat is pas een signaal. Ik zou zeggen laten wij deze uitdaging ook aangaan. Ik zeg u, niet kappen.”

Foto: REGIO8




Lees meer over:

Stokkum|Montferland|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...