Ulft, Netherlands

 

Kaya bezorgd over jongeren in lockdown

De Doetinchemse Kaya van den Dikkenberg vindt dat er het afgelopen jaar te vaak met een beschuldigende vinger naar jongeren is gewezen. Als lid van een landelijk jongerenpanel adviseert ze de regering bij het coronabeleid, ze maakt zich zorgen over de zware tijd die leeftijdsgenoten ervaren door de huidige lockdown.
Davie Klein Gunnewiek | 6 januari 2022 13:54 | Aangepast op 6 januari 2022 13:54
De 23-jarige Kaya is lid van het landelijk jongerenpanel van de maatschappelijke diensttijd. Daarmee vertegenwoordigt ze jongeren door heel Nederland en geeft ze advies aan de regering als het gaat om jongeren. “We mogen over van alles meepraten en gaan in gesprek met politici”, vertelt Kaya. Als ze terugkijkt op het afgelopen jaar was het volgens haar ‘warrig’ voor jongeren. “De ene keer is alles open, de andere keer is alles dicht, dan mag er weer veel en dan weer helemaal niks”, verzucht ze. “Dat doet veel met jongeren.” In haar omgeving merkt Kaya dat sommige jongeren moedeloos worden van de coronamaatregelen: “Ze kunnen soms niet meer naar school, uitgaan of naar de horeca. Ze missen daardoor hun sociale contacten.”

Dat er afgelopen jaar af en toe met een beschuldigende vinger naar jongeren werd gewezen, onder meer na examenreizen, vindt Kaya niet geheel terecht: “Ik vind dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet pakken. Het ligt zeker niet alleen aan de jongeren, want iedereen heeft zijn eigen aandeel hierin.” Ze vindt juist dat jongeren wat meer vrijgelaten moeten worden: “De mentale gezondheid van jongeren krijgt door de coronamaatregelen wel een klap. Ik hoor van sommige jongeren dat ze depressief zijn of zelfs soms niet meer willen leven. Niet alle jongeren trekken deze nieuwe lockdown meer. Daar schrik ik toch wel erg van.”

Negatieve invloed
Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vooral jongvolwassenen tussen de achttien en 25 jaar, meer dan andere leeftijdsgroepen, een negatieve invloed van de coronacrisis op hun mentale gezondheid ervaren. Bijna de helft van de jongeren (47 procent) geeft aan dat de coronacrisis hun leven in het algemeen (heel) negatief beïnvloed heeft. “Ik merk het ook aan mijzelf”, vertelt Kaya. “Ik kan wel appen met vrienden, maar persoonlijk doet mij dat niet veel. Ik moet mensen echt zien of spreken om het gevoel te hebben dat ik echt met iemand praat.”

'Kijk naar wat wel mogelijk is'
Kaya vindt dat de overheid het afgelopen jaar meer voor de jongeren had kunnen betekenen: “Jongerencentra hadden open moeten blijven of in ieder geval een plek moeten hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Dat kan best met inachtneming van de coronamaatregelen.” Die tip geeft ze niet alleen aan de overheid, maar ook aan andere jongeren. “Kijk naar wat er nog wel mogelijk is”, aldus de 23-jarige Doetinchemse.

Festivals en concerten
Tegen het komende jaar ziet Kaya best wel op. “Ik denk dat het realistisch is dat de lockdown nog wel duurt tot eind maart”, zegt ze. “Zo lang kunnen we niet de dingen doen, die we anders zo graag doen.” Ze hoopt dan ook voor de jongeren dat veel coronamaatregelen het komende jaar snel weer losgelaten kunnen worden. “Dat we weer naar festivals, evenementen en concerten gaan”, geeft Kaya aan. “Dat zijn dingen die ik persoonlijk heel erg mis.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

coronacrisis|lockdown|jongeren|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Landgoed Keppel wil zeven woningen realiseren

Tim Rondeel | 26 jan 2023 11:42

Lees ook

Nederlandse stormloop bij kapper in Elten

De harde lockdown zorgt voor een stormloop op Duitse kappers nu de Nederlandse kapsalons gedwongen g...

Bronckhorst geeft cadeau aan getroffenen

Bronckhorst wil partijen die getroffen zijn door de lockdown een hart onder de riem steken door midd...

Carnavalsfeest opnieuw in afgeslankte vorm

Corona gooit wederom roet in het eten van carnavalsverenigingen in de Achterhoek. Ze voelen zich doo...

Vaccinatielocatie Doetinchem opent dinsdag

De GGD Noord- en Oost-Gelderland opent dinsdag de deuren van de vaccinatielocatie aan de Havenstraat...

Basisschool Doetinchem blij met heropening

Basisscholen in en buiten de Achterhoek mogen vanaf maandag 10 januari weer open. Na de kerstvakanti...

Kippen Doetinchems bedrijf in lockdown

Het pluimveebedrijf met 140.000 leghennen van Roy Tomesen uit Doetinchem is door de uitbraak van vog...