Ulft, Netherlands

 

Jolink heeft 'ongeleuflijk zin' in hemelvaart

Met zijn welbekende grijns laat hij zijn nieuwste aanwinst zien: een gitaar in de vorm van een schilderpalet met daarop een speciaal plekje voor het blauw-geel van Oekraïne. Het is duidelijk: het humeur van Bennie Jolink, voorman van Normaal, is weer opperbest nu hij met Normaal met Hemelvaart weer mag optreden, ziet hij het leven weer zonnig tegemoet.
Domien Esselink | 27 mei 2022 10:27 | Aangepast op 27 mei 2022 10:27
"We hebben er ongeleuflijk veel zin an!", aldus de zanger van Normaal laat Omroep Gelderland weten. De Normaalklassiekers weerklinken in Jolinks mancave: een uit de kluiten gewassen blokhut die dienst doet als zowel repetitieruimte als atelier, bij zijn woning in de bossen van Hummelo. Aan de muur hangt een hele serie zelfportretten. Omdat muziek maken lastig was in coronatijd, stortte Jolink zich op zijn andere passie: schilderen en tekenen. Voor Jolink was corona vooral een veelbewogen periode. Vooral omdat hij de tragische gevolgen ervan van heel nabij meemaakte. Ben werd er behoorlijk neerslachtig van. En dat is nog zwak uitgedrukt. Jolink, die ervaring heeft met depressies, zei daar eerder al eens over: "Liever nog breek ik alle botten in mijn lichaam."

"Met name in de begintijd van het coronatijdperk was ik doodongelukkig. Vooral toen de stiefvader van mijn echtgenote Ellie overleed en haar moeder ook corona kreeg. Waarop ook wij in quarantaine moesten. Wat inhield dat Ellie thuis woonde en ik in het naastgelegen atelier logeerde.” Omdat Jolink met zijn COPD in de risicogroep zit, namen ze het zekere voor het onzekere: “We wisten immers niets van de ziekte. Wat wel en niet kon. En intussen kon ik mijn kleinkinderen niet zien, laat staan knuffelen Een gruwelijke periode was dat.”

Lichtpuntje
Al leverde corona tegelijk ook wat goeds op. Dat was nadat Jolink met de andere Normaalleden had gebeld met de mededeling: "Laten we wat gaan doen. Vervolgens zijn we de studio ingedoken." Het leverde onder meer een nieuw album op met het bijbehorende boekje Normale Verhale. Muziek maken is altijd een beproefd medicijn gebleken als Jolink werd overvallen door depressieve gevoelens, maar ook dat was er de afgelopen twee jaren maar mondjesmaat bij. Twee keer al moest het grote Normaaloptreden op Hemelvaartsdag in Lochem worden afgelast.

Uitverkocht
Maar eindelijk zijn die restricties verleden tijd. "Nu we sinds circa anderhalve maand weten dat het optreden op Hemelvaartsdag kan doorgaan, knapte ook mijn humeur zienderogen op." En dus bereiden de heren van Normaal zich voor op de show aan de rand van Lochem, de plek waar de band in 1975 z'n grote doorbraak beleefde. Ook voor deze show waren de beschikbare 20.000 kaarten binnen de kortste keren uitverkocht. "Maar de organisatie heeft het terrein wat groter weten te maken, waardoor er nu toch weer kaarten beschikbaar zijn." Op een tafel ligt in sierlijke letters het repertoire zoals Normaal dat die dag het publiek in zal slingeren. Het thema is ook al bekend: Bevrijdingsfeest. "Omdat we eindelijk verlost zijn van alle corona-beperkingen."

Normaalklassiekers
En dan te bedenken dat Jolink feitelijk al was gestopt met muziek maken. Na het grote afscheidsjaar in 2015 was Jolink fysiek totaal gesloopt en zich had voorgenomen nooit weer live op te treden. Hij belandde zelfs in een revalidatiekliniek. Maar nadat hij weer opknapte, besloot Jolink incidenteel weer te gaan optreden. Welgeteld één keer per jaar: op Hemelvaartsdag in Lochem. "Er zijn misschien mensen die denken dat ik nu ook wel weer meer wil gaan optreden, maar zo is het ook weer niet", vervolgt Jolink. "We houden het bij dat ene optreden tijdens Hemelvaart. En dan vind ik het juist leuk om het zo gezellig mogelijk te maken. Geen muzikale experimenten, maar nummers die iedereen kent. Zoveel mogelijk Normaalklassiekers, de fans die elkaar weer zien. Een feestje in reüniesfeer. Olderwets høken? Zo zou je het inderdaad kunnen noemen."

'Oekraïne-gitaar'
Gedurende de repetitie komen heel wat hits voorbij. Jolink speelt een aantal nummers op de door hemzelf ontworpen gitaar in de vorm van een schilderspalet. Met 'de kop' van de gitaar blauw-geel geschilderd, net als de gitaarband blauw-geel is. Uit sympathie aan Oekraïne. Jolink zegt mee te leven met het zwaar getroffen land. "Ik ben van 1946. Heb de oorlog dus niet meegemaakt. Maar ben er wel mee opgegroeid. Mijn vader zat in het verzet en ik heb in mijn jeugd al die verhalen voorbij horen komen. Gruwelijk wat daar momenteel gebeurt."

Foto: Koos Groenewold

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Normaal weer op podium in Lochem tijdens Hemelvaartsdag

Normaal staat volgend jaar tijdens Hemelvaartsdag weer op het podium voor een openluchtconcert in Lo...

Opbrengst van afscheidsconcert Peter Aalders gedoneerd

Met het afscheidsconcert ‘Peter The Final Show’ voor de terminaal zieke Peter Aalders is in tota...

Hemelvaart moet breder publiek aanspreken

Na het paasverhaal komt er nu ook een hemelvaarteditie van The Passion vanuit Doetinchem. Het verhaa...

Jolink springt in de bres voor Johan Derksen

Bennie Jolink neemt het op voor mediapersoonlijkheid Johan Derksen, die onder vuur ligt vanwege een ...

Doetinchem klaar voor 'toetje' op The Passion

Doetinchem was in april het decor van The Passion. Nu, zes weken later, komt er voor het eerst een v...

Illegale schoenen verkocht op grensmarkt

De politie heeft op de grensmarkt in Dinxperlo de eigenaar van een schoenenkraam gesommeerd te vertr...