Ulft, Netherlands

Inwoners boos over streep in plaats van kruisjes op grens in Dinxperlo

Al vijftien jaar wordt de grens tussen Nederland en Duitsland gemarkeerd door gele kruisjes op de weg tussen Dinxperlo en het Duitse Suderwick. Maar in de plannen om het centrum van het Nederlandse grensdorp op te knappen, lijkt een deel van de gele kruisjes te verdwijnen en te worden vervangen door een gele streep, tot frustratie van sommige inwoners.
Davie Klein Gunnewiek | 30 juni 2023 15:38 | Aangepast op 30 juni 2023 15:38
"Als er een doorgetrokken streep wordt getrokken, betekent dat dat je er niet overheen mag”, zegt Dinxperloër Joop van Reeken over zijn interpretatie van de nieuwe beeltenis van de grens. “Ik vind dat een belediging voor hoe wij hier bij de grens met elkaar omgaan." Volgens Johannes Hoven van de Heimatverein Suderwick zijn de kruisjes het handelsmerk van beide grensdorpen. "Mensen identificeren zich ermee”, zegt Hoven. "Zelfs televisiezenders en kranten komen graag naar deze plek. Het zijn altijd de kruisjes en het plaatsnaambord 'Dinxperwick' die mensen op de foto willen zetten."

Inwoners van Dinxperlo hebben het afgelopen jaar tijdens verschillende participatiemomenten kunnen meepraten over hoe de grensbeleving kan worden meegenomen in de nieuwe gemeentelijke plannen van Aalten voor het centrum. Van Reeken: "We hebben er vaak iets over gezegd, maar het was altijd maar een klein detail in het hele plan. We zijn ook niet tegen de vernieuwing van het centrum, want dat is een prachtig plan, maar die streep moet verdwijnen."

Tien miljoen
De gemeente Aalten wil in totaal tien miljoen euro investeren om het centrum van Dinxperlo te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Het Prins Clausplein wordt vernieuwd en er komt meer ruimte voor groen, evenementen en recreatie. Ook de omliggende straten worden grondig aangepakt. Onder de inwoners van het grensdorp is er veel steun voor de plannen, maar er bestaat nog wel discussie over de gele grenskruisjes.

Scheidslijn of verbinding
Tijdens een eerdere vergadering met de gemeenteraad zei wethouder Ted Kok: "Een werkgroep heeft gewerkt aan de grensbeleving en uiteindelijk bleek niet de hele werkgroep, maar wel een meerderheid, het gemaakte ontwerp te ondersteunen." Hij voegde eraan toe: "Een lijn kan worden gezien als een scheidslijn of een breuklijn, maar een lijn kan ook worden gezien als een verbinding." De wethouder is ervan overtuigd dat de ontwerper alsnog tot een overeenkomst zal komen met de inwoners: "De rest van het plan moet gewoon doorgaan."

Belofte
Jeroen Hollema van D66 Aalten-Dinxperlo hoopt dat de wethouder kan beloven dat de ontwerper op korte termijn weer met inwoners om de tafel gaat: "Het zou mooi zijn als er een nieuw ontwerp komt op dit specifieke punt, of eigenlijk een lijn." Van Reeken wacht ook op een uitnodiging om opnieuw met de ontwerper in gesprek te gaan: "Dat zou wat rust brengen, want er zijn mensen die hier al jarenlang aan werken en het gevoel hebben dat hun ideeën letterlijk worden genegeerd.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Suderwick|Dinxperlo|Grens|

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Meer bussen van en naar Doetinchem in nieuwe dienstregeling

Vervoerder Arriva voert vanaf december een nieuwe dienstregeling in voor de Achterhoek. Van en naar ...

Tien plekken in beeld voor Duits-Nederlandse brandweerkazerne in ‘Dinxperwick’

Een gezamenlijke brandweerkazerne voor de Duitse én Nederlandse brandweer in Dinxperlo óf Suderwick ...

Nederlandse en Duitse G-voetballers spelen samen als Euregio Team

FC Dinxperlo en Lebenshilfe Bocholt hebben afgelopen zomer het eerste grensoverschrijdende G-team vo...

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Meer dan vijftig jaar verkocht André Jansen herenkleding op de door hem geliefde markt in 's-Heerenb...

Automobilist botst op geparkeerd busje in Dinxperlo

Een automobilist is donderdagochtend vroeg op een geparkeerd busje gebotst in Dinxperlo. De bestuurd...

Fietser loopt hoofdwond op na val in Dinxperlo

Op de kruising van de Beggelderdijk met de Kolk in Dinxperlo is maandagavond een fietser gevallen. H...