Ulft, Netherlands

Ijzer smeden in Terborg brengt jongeren terug in de maatschappij

Het oude ambacht van ijzer smeden wordt in Oude IJsselstreek gebruikt om kwetsbare jongeren terug te krijgen in de maatschappij. Paul Klaasen is dé smid van de gemeente binnen het internationale samenwerkingsverband de Ring van Europese Ijzersteden. Hij ziet deelnemers opbloeien door het project.
Nick Hermsen | Bart Sollman | 9 januari 2024 12:52 | Aangepast op 9 januari 2024 12:52
“Het liefst werk ik met autisten, want de reguliere jongeren komen er wel”, zegt smid Klaasen vanuit zijn werkplaats in Terborg. “De autisten hebben al een hele jeugd achter de rug. Ik kan ze niet genezen, maar ik kan wel proberen om ze handvatten te geven om beter met blokkades om te gaan.” Zijn methode slaat aan bij de jongeren. “Ik vind het een uitdaging”, zegt Cas Verstegen. “Om met vuur en zo te doen. Het is niet mijn ding, iets in de techniek, maar ik vind het wel een uitdaging om het een keer te doen.

Klaassen is een echte smid, zonder pedagogische achtergrond. Hij gaat vanuit zijn vak met de jongeren aan de slag. Met het project heeft hij een aantal concrete doelen. “Ik wil ze het huis uit hebben”, zegt Klaasen. “Ik wil dat ze in een dag- en nachtritme komen, dat is vaak behoorlijk verstoord. Het gamen wereldwijd geeft die vrijheid. Daarnaast wil ik dat ze met elkaar werken aan hun zelfvertrouwen.”

Geen perfectionisme
Een andere belangrijke les voor de doelgroep is volgens Klaasen dat alles niet perfect hoeft te zijn: “Dat kan een behoorlijke fobie zijn voor mensen. Dat je alleen maar tot het uiterste door wil gaan. Soms moet je tevreden kunnen zijn met een resultaat. Juist die autist die gefocust is en tot in het oneindige door kan gaan, mag best geleerd worden dat het niet perfect hoeft te zijn.”

‘Lachend gezicht’
De eerste groep van enkele jongeren is na het doorlopen van het project inmiddels uitgevlogen, met een levensles van de smid op zak. “We proberen ze wat mee te geven waardoor het leven wat makkelijer wordt”, zegt Klaasen. “Ik geniet als ze met een lachend gezicht binnenkomen en met een lachend gezicht weggaan. Dan hebben we met elkaar een product bereikt. Zij kunnen makkelijker omgaan met de toekomst, en ik kijk weer naar de volgende die komt.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Borussia Mönchengladbach vervangt Bayer Leverkusen in Terborg

De kersverse Duitse kampioen Bayer Leverkusen komt niet meer naar het Terborg Toernooi voor jeugdplo...

Doorbraak in coldcase Tonny ter Horst, Doetinchemmer gearresteerd

De politie heeft een vijftigjarige man uit Doetinchem aangehouden vanwege de moord op Tonny ter Hors...

Meerdere tips én naam doorgegeven in moordzaak Tonny ter Horst

De politie heeft meerdere tips binnengekregen over de moord op Tonny ter Horst in Terborg, waaronder...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Politie trekt registers open om moord op Tonny in Terborg op te lossen

Na 23 jaar hoopt de politie de vermoedelijke Achterhoekse daders te vinden die Tonny ter Horst op st...

Naast Oekraïners ook statushouders in Terborg

Begin dit jaar maakte de gemeente Oude IJsselstreek bekend dat op drie locaties in Terborg, Silvolde...