Ulft, Netherlands

Hypermoderne drone redt reekalfjes van dood door maaimachines

Vrijwilligers van de Wildbeheereenheid Zelhem en Doetinchem struinen met behulp van een drone in alle vroegte weilanden in de Achterhoek af op zoek naar verstopte reekalfjes. Dit om te voorkomen dat de jonge dieren een zekere dood staan te wachten in een maaimachine.
Viggo Zweverink | 30 mei 2023 14:15 | Aangepast op 30 mei 2023 14:15
"Zo'n reekalfje is geurloos en heeft het instinct om stil te blijven liggen", aldus boswachter Doreen Rugers. "Het kalfje vertrouwd echt honderd procent op zijn instinct, schutkleur en geurloosheid." Vertrouwen op de camouflage is terecht, want de dieren zijn niet te zien voor boeren in een maaimachine. Daarom gingen vrijwilligers vroeger lopend de weilanden af. Sinds vier jaar is het een stuk makkelijker geworden door een drone, die is uitgerust met een speciale warmtecamera. "De drone vliegt op een hoogte van dertig meter en heeft ook een spreiding van dertig meter. Hij vliegt een patroon dat wordt aangegeven met de iPad", vertelt Peter l' Amie, vrijwilliger bij de Wildbeheereenheid. "Dat is een veel efficiëntere manier van zoeken dan wanneer je gaat lopen door het hoge gras, dan vind je bijna niks."

Dit jaar zijn er tot nu toe vijftien reetjes gered. Nadat de kalfjes worden gevangen worden ze buiten het weiland vrijgelaten, zodat ze hun dag kunnen vervolgen. Helaas gaat het niet altijd goed, zo vertelt l' Amie: "Het wil wel eens gebeuren dat een gered kalfje terugloopt naar het weiland, als de boer dan niet direct begint met maaien is de kans groot dat het kalfje doodgemaaid wordt."

Honden ook een gevaar
Maaimachines zijn niet het enige gevaar voor de reetjes. Volgens boswachter Rugers zijn ook wandelaars met honden een vijand voor de jonge dieren: "Als een hond een reekalfje aantreft, kan het instinct de overhand nemen." De vrijwilligers van de wildbeheereenheid zijn de komende weken nog op pad met de drone, daarna moet het natuurlijke instinct het overnemen.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

drone|reekalfjes|Slangenburg|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07