Ulft, Netherlands

Honderden inwoners zitten elke dag klaar voor het Monumentenspel

Het Monumentenspel dat Han van der Lans van de lokale stichting Open Monumentendag heeft bedacht om pareltjes in de gemeente Bronckhorst in de schijnwerpers te zetten, is een groot succes. Elke dag worden afbeeldingen van bijzondere plekken geplaatst, honderden mensen doen mee en hopen zoveel mogelijk goede antwoorden te scoren.
Jasper Hazelaar | Charlotte van de Kant | 20 juni 2023 13:52 | Aangepast op 20 juni 2023 13:52
“Ik vind het wel bijzonder ja”, zegt bedenker Van der Lans over het succes van het Monumentenspel, dat vier jaar geleden begon. “Uit een plaats als Hengelo krijg je soms wel zestig reacties op één avond van mensen die hun score doorgeven. Voor iets dat met monumenten te maken heeft, vind ik het leuk dat je een breed publiek er spelenderwijs bij betrekt.” Met name in lokale Facebookgroepen van dorpen en kernen discussiëren inwoners van Bronckhorster druk over hun topscores, waarbij ze elkaar proberen te verslaan.

Deelnemers krijgen een reeks van tien afbeeldingen te zien, waarbij zij moeten aangeven waar de foto is genomen. Het Monumentenspel trekt volgens Van der Lans niet alleen liefhebbers van buiten de gemeentegrenzen, maar zelfs van buiten Nederland. “Ik zie mensen in Spanje spelen, in Amerika, in Israël”, somt de bedenker op. “Ze vinden het gewoon leuk om die plekjes te zien. Het is reclame voor de gemeente.”

Trots op monumenten
Van der Lans startte het spel vanuit zijn rol bij de stichting Open Monumentendag Bronckhorst. Ook beheerders van monumenten zijn blij dat er zo aandacht komt voor de bijzondere plekken in de gemeente. “Ik woon zelf in Hengelo en zie dat het heel veel gespeeld wordt”, zegt Erik Schuerink, voorzitter van Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk. “En ik zie ook mooie vragen over onze kerk langskomen. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de monumenten die we hebben, we moeten ze koesteren.”

‘Drieduizend vragen’
Voor de toekomst heeft Van der Lans wel hulp van andere inwoners nodig. Hij is namelijk op zoek naar nieuwe afbeeldingen voor het Monumentenspel. “We hebben nu ongeveer drieduizend vragen”, geeft de inwoner van Hummelo aan. “Maar het is leuk om verse foto’s te hebben, net vanuit een andere gezichtshoek. Het is ook leuker om in de zomer zomerse foto’s te hebben. Daarmee blijf je vaste spelers binden.”

Bijzondere bomen
Stoppen is de bedenker voorlopig niet van plan, hij heeft zelfs nog ambities om andere elementen aan het spel toe te voegen. “We willen ook monumentaal groen in beeld brengen, dat zou ook mooi passen in het spel”, zegt Van der Lans. “Bijvoorbeeld een mooie oude boom, als er maar wat over te vertellen is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Hengelo|Hummelo|Monumenten|

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Woningbouwplannen in Hengelo lijken uitvoerbaar, waterschap niet positief gestemd

Het college van Bronckhorst heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de bouw van 180 nieuwe woningen ...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Crash met Britse bommenwerper boven Hummelo krijgt blijvend eerbetoon

Boven de Hummelose boerderij 'de Balen' werd in de nacht van 1 op 2 oktober 1940 een Britse bommenwe...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...

Kunstwandelroute Hummelo brengt kunst en natuur samen

Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is d...

Provincie ziet niks in doortrekken Sliekstraat, twee nieuwe proeven in Laag-Keppel en Hummelo

De Provincie Gelderland komt met twee nieuwe proeven om tot een oplossing te komen voor de verkeerss...