Ulft, Netherlands

Hogenkamp stopt met tennis en start bij De Graafschap

Richèl Hogenkamp uit Doetinchem stopt met tennissen en treedt in dienst bij De Graafschap als teammanager. De dertigjarige heeft te veel last van een voetblessure om voor een volledige rentree in de top van de tenniswereld te gaan en heeft bij haar favoriete club een nieuwe uitdaging gevonden.
Jasper Hazelaar | 15 september 2022 13:05 | Aangepast op 15 september 2022 13:05
“De Graafschap is sinds jongs af aan mijn liefde”, zegt Hogenkamp over haar reden om te solliciteren op de functie. “Ik ben er vaak in het stadion te vinden, dus ik dacht, dat kan mij wel liggen.” Het betekent in ieder geval een voorlopig afscheid van de toptenniswereld, hoewel er nog een opening ligt. “Het is voor nu een definitief afscheid. Ik heb wel bij Peter Bijvelds (technisch manager De Graafschap, red.) aangegeven dat ik mijn tenniscarrière op de baan wil afsluiten en niet zoals nu. Daar had hij de volle begrip voor, mits het in het schema past van De Graafschap. Ik heb nu geen rekening meer te houden met mijn eigen schema, zoals ik dat al die jaren heb gedaan.”

Hogenkamp draaide jarenlang mee in de top van de tenniswereld. In 2015 plaatste ze zich voor het eerst voor het eindtoernooi op een grandslam, ze werd in de eerste ronde uitgeschakeld op de Australian Open. In de daaropvolgende jaren kwam ze in actie op de hoofdtoernooien van alle grandslamtoernooien. Ze haalde zowel op Wimbledon (2015), de US Open (2016) als Roland Garros (2017) de tweede ronde. Ook werd Hogenkamp viermaal Nederlands kampioen, in 2009, 2014, 2015 en 2020. Haar hoogste positie op de wereldranglijst bereikte ze in de zomer van 2017 toen ze 94e stond.

‘Vrede mee’
Sinds enkele maanden kampt Hogenkamp met een slepende voetblessure. Meerdere behandelingen en injecties hebben er niet voor kunnen zorgen dat ze pijnvrij op de tennisbaan kan staan. Hoewel ze een terugkeer op de baan niet uitsluit, accepteert ze het als haar tenniscarrière nu ten einde is: “Ik heb er vrede mee, maar ik heb er wel mee gestruggeld. Als je lichaam niet mee wil werken is dat een andere keuze dan dat je er zelf gelijk al voor kiest. Dat zal altijd jammer blijven, want zo wil geen een topsporter stoppen.”

‘Kent het klappen van de zweep’
Bij De Graafschap is Hogenkamp de opvolger van Marc Teloh, die na vijftien jaar bij de Doetinchemse club in dienst treedt bij de gemeente Montferland. Ze wordt onder meer verantwoordelijk voor het vinden van huisvesting voor nieuwe spelers en het onderhouden van contact met de KNVB. “Ik denk dat we in Richèl een persoon hebben binnengehaald die zowel karakterologisch als functie-inhoudelijk een meerwaarde is voor de club”, aldus technisch manager Bijvelds. “Zij kent uiteraard het klappen van de zweep als sportster op topniveau.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...