Ulft, Netherlands

Hitte lastige factor bij terugkeer bloemencorso Rekken

Na twee coronajaren zijn De Rekkense Volksfeesten met bloemencorso terug van weggeweest. Woensdag is de eerste route gereden maar met de hitte van dit jaar zijn er veel zorgen bij de wagenbouwers.
Redactie REGIO8 | 25 augustus 2022 10:54 | Aangepast op 25 augustus 2022 10:54
De Achterhoekers hebben vaker met dit bijltje gehakt, aangezien het Rekkens feest altijd eind augustus plaatsvindt. Een lastige periode om met bloemenwagens van vier hoog door de straten rijden. "Een paar jaar terug was het zo warm dat we überhaupt bijna geen bloemen konden krijgen", vertelt Robert Winkelhorst, voorzitter van Wagengroep 't Kip aan Omroep Gelderland. "We hebben toch al gauw zo'n 120.00 bloemen nodig voor onze wagen. Dus het blijft altijd wel spannend. "In Rekken is het de traditie dat de wagens alleen met Dahlia's worden versierd. Maar juist die specifieke soort mag niet te lang in de zon. Bij te veel zon gaan de bloemen bol staan waardoor er lege plekken ontstaan op de wagens.

Met de aanhoudende hitte, die donderdag plaatselijk tot bijna 35 graden gaat, moeten er flink wat maatregelen getroffen worden. "Toen de bloemen geplukt werden zijn ze allemaal meteen de schuur ingegaan", stelt Winkelhorst. "En zodra de bloemen op de kar geplaatst werden maakten we alles goed nat." Toch is de wagenbouwer nog niet zeker van zijn zaak: "Ik denk niet dat het genoeg gaat zijn, maar elke maatregel die je kan treffen neem je".

Twaalf groepen
Niet alleen bij 't Kip hebben ze de handen vol aan de wagen. In totaal zijn er twaalf groepen die 24, 25 en 26 augustus meerijden met de route van het bloemencorso in Rekken. Woensdag worden alle wagens voor het eerst de schuur uitgereden. Iedereen kan meekijken naar al dat pracht en praal waar maanden aan gewerkt is.

Het beste van maken
Het dorp is gevuld met geïnteresseerden die niet langer kunnen wachten. "We gaan alle wagens met plezier bekijken. We hebben echt ongelooflijk veel tijd in onze wagen zitten en zijn heel trots. Dus warmte of niet, we gaan er ook gewoon het beste van maken dit jaar. Eerst maar eens een pilsje, dat kunnen we wel gebruiken", grapt de voorzitter terwijl hun wagen het erf verlaat.

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Provincie trekt 17 miljoen euro uit voor deals met dorpen en wijken

De Provincie Gelderland trekt de komende vier jaar 17 miljoen euro uit om lokale initiatieven van de...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Motie raad Berkelland voor brief naar Tweede Kamer met oog op ravijnjaar 2026

De gemeenteraad van Berkelland heeft een motie ingediend om een brief naar de Tweede Kamer en het Mi...

Dilemma Berkelland: geen probleem met speelhal, maar Kansspelautoriteit wél

De toekomst van speelautomatenhal King Casino’s in hartje Eibergen staat op het spel. Het college va...