Ulft, Netherlands

Graafschap College luidt noodklok over de OV-staking

Het Graafschap College is klaar met de staking in het streekvervoer en laat dat weten in een open brief. Studenten van de mbo-instelling kunnen maar beperkt naar school komen, omdat treinen en bussen uitvallen en dat gaat volgens bestuurders ten koste van het onderwijs.
Jasper Hazelaar | 8 februari 2023 16:20 | Aangepast op 8 februari 2023 16:20
‘Houd daarmee op, de schade is te groot, de opbrengst in aandacht te klein’, is de boodschap die het Graafschap College samen met het Drenthe College uitdraagt. Bestuurder Michiel Gerlagh heeft de open brief namens de Achterhoekse mbo-instelling ondertekend. Hij benadrukt begrip te hebben voor de actie van de vakbonden, maar vindt de gevolgen voor het onderwijs te groot worden: “Het recht op staken is een groot goed, ik wil het ook niet politiek maken, maar het raakt een specifieke groep onevenredig hard. Dat vind ik pijnlijk. Heel veel studenten zijn de dupe en dat na een periode van corona waar dat ook al twee jaar het geval was.”

De staking in het streekvervoer duurt in ieder geval tot vrijdag. Bussen rijden zeer beperkt, terwijl Arriva-treinen helemaal niet rijden. Veertig tot vijftig procent van de studenten van het Graafschap College kan daardoor nu niet naar school komen. Er wordt deels vervangend digitaal onderwijs aangeboden, maar dat is volgens Gerlagh een doekje voor het bloeden: “Een beetje online les is niet erg, maar het is nu te schadelijk om dat alweer te doen, ook voor het welzijn van studenten. Het is na de coronacrisis het gevoel van: ‘oh jee, daar gaan we weer. We kunnen weer niet naar school’. Voor studenten is ook dat belangrijk, de structuur en de sociale omgang.”

Tekort aan vakmensen
In de brief waarschuwt het Graafschap College voor een tekort aan vakmensen als schilders, technici, kappers en koks. “Dat is niet afhankelijk van één week staken, dat begrijpen wij ook wel”, aldus Gerlagh. “Maar je raakt wel weer een groep die al hard geraakt is. Het is voor de lange termijn gewoon niet goed. Dat kan volgens mij beter en dat kan anders.”

‘Los het anders op’
Wat de brief moet opleveren? “Ik hoop dat iedereen die er invloed op heeft opstaat en zich realiseert wat er gebeurt”, aldus Gerlagh. “De stakers, de overheid, en de werkgevers. Iedereen die betrokken is, los het samen op. Los het anders op en raak niet deze groep. Verzin iets waardoor juist deze kwetsbare groep minder last heeft van de staking.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...