Ulft, Netherlands

GGD vreest mazelenepidemie in Achterhoek, hoe is dit over de grens?

Foto: REGIO8
De GGD Noord- en Oost-Gelderland maakt zich zorgen over een mogelijke mazelenepidemie. In Nederland zijn er volgens de GGD vooralsnog alleen gevallen van de mazelen in de provincie Noord-Brabant bekend. Maar ook in de Duitse grensregio Noordrijn-Westfalen begint het aantal gevallen te stijgen. Dat is opvallend gezien Duitsland een strenge maatregel hanteert.
Anton Adelaar | 20 maart 2024 14:06 | Aangepast op 20 maart 2024 14:06
"De vraag is niet óf, maar wanneer die epidemie komt", zegt een woordvoerder van de GGD. De minimaal nodige vaccinatiegraad tegen de mazelen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie negentig procent. Dat betekent dat minimaal negen van de tien kinderen moeten zijn ingeënt om een uitbraak te voorkomen en baby's en mensen die (nog) niet gevaccineerd kunnen worden te beschermen. Op dit moment heeft 91% van de Achterhoekers een vaccinatie, blijkt uit de onderstaande grafiek die de GGD heeft gedeeld. In 2017 was dat nog bijna 95%.
Vaccinatiegraad mazelen Foto: GGD Noord- en Oost Gelderland
Landelijk neemt de vaccinatiegraad ook af. In 2015 had nog ongeveer 93% zo'n BMR-vaccinatie. Vorig jaar is dit aantal gedaald naar bijna 85%, valt af te lezen in de grafiek. "91% in de Achterhoek is hoger dan het landelijk gemiddelde, maar dit betekent niet dat er geen reden tot zorg is”, legt de GGD-woordvoerder uit. "Voor mazelen moet een vaccinatiegraad van 95% behaald worden voor groepsimmuniteit en om uitbraken te voorkomen. 91% ligt daar dus ook onder. Redenen voor niet-vaccineren die wij horen zijn religieuze en antroposofische overtuigingen en het wantrouwen in de overheid en vaccinaties."

Mazelen in de grensregio
Hoe zit het met de vaccinatiegraad en het aantal mensen met de mazelen in het grensgebied? "In Duitsland komen mazelen relatief zelden voor vanwege de hoge vaccinatiegraad", schrijft een woordvoerder van het ministerie van Arbeid, Volksgezondheid en Sociale Zaken van Noordrijn-Westfalen na vragen. "Sinds het begin van de COVID-19-pandemie zijn de mazelencijfers zeer laag geweest. Ook de mazelenvaccinatiewet (de vaccinatieplicht, red.) bleek positief te zijn voor de vaccinatie van kinderen sinds het in 2020 in werking trad."

Het ministerie heeft cijfers gedeeld over het aantal mensen met mazelen. In 2017 was het hoogtepunt; toen waren er 521 gevallen bekend. In 2022 daalde dat aantal naar twee. Maar sinds 2023 ziet de deelstaat weer een 'lichte stijging'. Waren er vorig jaar april nog maar vijftien inwoners in Noordrijn-Westfalen met de mazelen, inmiddels is dat aantal gestegen naar 26. "In twintig van die gevallen werd geen vaccinatie gedocumenteerd", aldus het ministerie.

Boetes door vaccinatieplicht
Gezien er in Duitsland een vaccinatieplicht geldt, heeft de deelstaat vorig jaar 2.096 boetes opgelegd aan mensen die weigerden zichzelf of hun kinderen te laten vaccineren. De weigeraars hebben uiteenlopende boetes gekregen, afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen en hun financiële situatie. De bedragen variëren van 100 tot 1.200 euro, schreef de Duitse krant Rheinische Post zaterdag. In enkele gevallen kregen overtreders ook een toegangsverbod voor bijvoorbeeld verpleeghuizen of de kinderopvang. De vaccinatieplicht geldt overigens alleen voor kinderen die naar de crèche of school gaan en voor gezondheidspersoneel en leraren.

Geen vaccinatieplicht in Nederland
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid liet dinsdagmiddag tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer weten geen voorstander te zijn van zo'n vaccinatieplicht. De GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft echter geen mening over het eventueel verplichten. Wel laat die gezondheidsdienst weten in overleg te zijn met collega's hoe ze mensen beter over het mazelen-vaccin kunnen voorlichten.

Lees ook

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Het is dinsdag precies 75 jaar geleden dat Elten onderdeel was van Nederlands grondgebied. Op 23 apr...

Duitse documentaire over Dinxperlo en Suderwick hit op YouTube

De Duitse journalist Matthias Schwarzer heeft een documentaire gemaakt over het leven in het Achterh...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Oekraïner (29) betrapt met wapens nabij grensovergang Beek

Medewerkers van de Marechaussee hebben maandag een 29-jarige Oekraïner aangehouden bij een grenscont...

Moordenaar Elten ‘zag de duivel in zijn partner’

De 23-jarige Duitse vrouw die augustus vorig jaar in de Duitse grensplaats Elten dood werd aangetrof...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...