Ulft, Netherlands

Gevonden baileybrug in Rees wordt herinneringsmonument om niet toe te geven aan oorlog en terreur

Het gevonden deel van de pontonbrug die militairen gebruikten de Rijn over te steken in maart 1945. REGIO8
Tijdens de coronatijd stuitte Thijs van Dooren uit Gendringen op een bijzonder stuk geschiedenis: een deel van een bailey-brug, een pontonbrug die de geallieerden in 1945 gebruikten om bij Rees de Rijn over te steken, kort na het mislukken van operatie Market Garden. Afgelopen zondag werd dit stuk brug onthuld als herinneringsmonument – een symbool tegen oorlog, terreur en dictatuur.
Eveline Zuurbier | 25 maart 2025 12:10 | Aangepast op 25 maart 2025 12:10
Oorlog aan de Rijn
De zon glinstert op de stromende Rijn, het pontje vaart rustig heen en weer tussen de promenade en de overkant. Wie verder wil reizen, volgt landwegen richting Kleve of Nijmegen, of kiest voor de grote Rijnbrug. In de oorlog lagen alle bruggen tot aan Emmerik in puin – op de Rijnbrug bij Arnhem na, die echter levensgevaarlijk was om over te steken.

De vergeten ‘Niederrheinische D-day’
Wat D-day betekende voor de bevrijding van Europa, zo belangrijk was operatie Plunder bij Rees. Dat benadrukte burgemeester Sebastian Hense tijdens de onthulling. Hij noemde het de 'Niederrheinische D-day': "Met operatie Plunder begon de vrede in Europa. Zonder deze oversteek had de oorlog jaren langer kunnen duren."

Grensverhalen die verteld moeten worden
Toch is deze operatie minder bekend in de gezamenlijke geschiedenis van Europa – en zelfs bij inwoners van het grensgebied tussen Megchelen en Dinxperlo. Terwijl er juist daar nog talloze verhalen te vertellen zijn. Het monument van de bailey-brug wil daar verandering in brengen. "Het is belangrijk om deze verhalen te blijven vertellen, ook aan onze kinderen, zodat we niet vergeten waartoe oorlog kan leiden", aldus Hense.

Brug vol geschiedenis
De brug werd destijds in slechts twee dagen aangelegd – midden in een krachtige stroming. Na deze eerste brug volgden er nog zeven, maar dit was de langste, vertelt Michael Scholten van de ‘Geschichtsverein Ressa’. Deze brug lag verankerd aan de rivierbodem. Van de stad Rees bleef destijds weinig overeind. Alleen de Zollturm en Pegelturm bleven deels staan. Tussen die twee torens prijkt nu het monument.

Een vondst die iets in beweging zette
Volgens Scholten wordt er in Duitsland door een mix van schuldgevoel en verantwoordelijkheidsbesef al decennialang gezwegen over veel oorlogsgeschiedenis. "Maar de tijd verandert dat. Langzaam durven we deze verhalen weer op te pakken." Het monument helpt daarbij.
Thijs van Dooren had in 2022 niet kunnen vermoeden wat zijn vondst teweeg zou brengen. "Door de droogte en lage waterstand kon ik het brugdeel uit het water halen. Daarvoor had ik wel een vergunning nodig. Toen de stad Rees vroeg: ‘Wat wil je ermee doen?’, zei ik dat ik het wilde opknappen en schenken als monument. Hun antwoord: ‘We hebben nog geen monument.’ En toen was het eigenlijk snel geregeld."


Lees ook

Vrijheidsstroom verbindt Duitsland en Nederland met kunst langs het water

Langs de oevers van de Bocholter Aa in Duitsland en de Oude IJssel in Doetinchem zijn sinds gisterav...

Bocholts laatste ooggetuigen beschrijven het einde van de oorlog in een volledig gebombardeerde stad

"Die voortdurende luchtalarmen waren voor ons kinderen gewoonweg vreselijk!" Indringend beschreef Ma...

Burgemeesters willen rond landsgrens met de generatie zonder oorlog gemeenschappelijke nieuwe geschiedenis schrijven

Maandag vierde Nederland massaal Bevrijdingsdag. Vandaag, 8 mei, zijn er aan Duitse zijde in de gren...

Emmerich rent mee voor de vrijheid: 80 jaar vriendschap gevierd met Nederlandse buren

Als even na middernacht het Vrijheidsvuur in Wageningen wordt overgedragen, verschijnt het plaatsnaa...

Estafettelopers Doetinchem zijn binnen, vrijheid vieren kan beginnen

Na een nachtelijke estafetteloop van bijna tien uur is maandag rond 10.45 uur het vrijheidsvuur aang...

Weer gedoe bij de Rijnbrug in Emmerik: afsluiting van oprit zorgt voor nieuwe files

Alsof het al niet jarenlang sappelen was voor automobilisten bij de Rijnbrug tussen Emmerik en Kleef...