Ulft, Netherlands

Geschiedenis komt door muurschildering tot leven op het stadhuis

In vier dagen tijd is een blinde muur op het stadhuis van Doetinchem door Rosalie de Graaf omgetoverd tot een waar kunstwerk met een knipoog naar het verleden. De kunstenares is blij dat ze toestemming kreeg van nabestaanden van de architect, want het werken op historische panden is voor haar bijzonder.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 28 april 2023 14:40 | Aangepast op 28 april 2023 14:40
“Ik vind het zelf een van de mooiste schilderingen die ik heb gemaakt”, zegt Rosalie, ook bekend als Roosart. “Eenvoudig, maar dat maakt het juist heel mooi.” De trots bij Rosalie wil wat zeggen, want de Doesburgse heeft al mening object binnen en buiten de Achterhoek onder handen genomen. Van het Stadsplein en het interieur van café De Snor in ’s-Heerenberg tot een kale boerensilo in Aalten. Op het Doetinchemse stadhuis maakte ze in opdracht van het Stadsmuseum een ode aan het oude beroep van lantaarnaansteker. “Vroeger ging die man de straat op en handmatig alle lantaarnpalen aansteken”, legt Rosalie uit. “Je ziet op de achtergrond ook het oude gemeentehuis, een link naar de locatie.”

Om de schildering te mogen maken, werd toestemming gevraagd aan de nabestaanden van de architect van het stadhuis. “Normaal krijg ik dat voor dit soort schilderingen niet, want het is een beschermd beeld”, zegt Rosalie. De zoon van de architect was echter enthousiast toen hij het ontwerp zag. “Mijn vader was ook wel in voor dit soort dingen, dus daar had hij helemaal geen problemen mee gehad”, vertelt Frans Touwer, de zoon van de architect. “Natuurlijk is het een belangrijk ontwerp, maar het stadhuis moet ook van de omgeving en de stad zelf zijn. Daar moet dit een onderdeel van kunnen zijn.”

Historisch vierluik
De schildering op het stadhuis is de tweede in een vierluik, eerder werd boerin Anna Reintjes afgebeeld op het Mogendorff-pand aan de Gart Seevinckgang. De kunstwerken worden door Roosart gemaakt in opdracht van het Binnenstadbedrijf en het Stadsmuseum. “Het past heel goed bij onze missie en visie om de historie zichtbaar te maken”, zegt Stadsmuseum-directeur Esther Ruesen, die aangeeft dat de derde muurschildering mogelijk dit jaar nog wordt geplaatst. “We gunnen Doetinchem wat meer kunst in de binnenstad.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Lees ook

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...