Ulft, Netherlands

Gemotiveerde tieners aan de slag in de horeca

Op je veertiende al werken in de horeca, het is iets wat je niet veel ziet bij een horecazaak, maar bij pannenkoekenhuis De Heikamp in Ruurlo mag het. Daar zijn Danique en Isabelle ’s ochtends al in alle vroegte aan het werk. Zij maken onderdeel uit van De Heikamp Academy, waarbij gemotiveerde tieners meedraaien in het bedrijf.
Dean van het Laar | 22 juli 2022 16:19 | Aangepast op 22 juli 2022 16:19
Het initiatief is bedacht door eigenaar Bert van Zijtveld. Hij wil met zijn Academy een oplossing bieden voor het personeelstekort in de branche. “Veertien- of vijftienjarigen mogen op deze leeftijd nog niet veel doen in de horeca, maar wij hebben juist gekeken naar wat ze wel mogen doen. Daar is een rijtje aan werkzaamheden uitgekomen, waarmee we nu een viertal gemotiveerde tieners hebben gevonden die hier bijna dagelijks voorbereidende klusjes doen rondom het bedrijf. En ze vinden het nog hartstikke leuk ook!”

Dagelijks aan de slag
En dus lopen Danique en Isabelle in hun vakantie zorgvuldig de tafels schoon te maken, het beslag te mixen, en zetten ze de stroop en poedersuiker op tafel. “Wij mogen ongeveer drie uur per dag werken. Dat is niet heel lang, maar dat doen we wel vijf dagen per week. Dus we maken al met al nog aardig wel wat uurtjes.”

Toen ze de Heikamp Academy voorbij zag komen, twijfelde ze geen moment en meldde ze zich meteen aan. “Ik vind het ontzettend leuk om in de horeca te werken. Vooral het contact vind ik hartstikke leuk. Daarom heb ik dit gekozen voor de horeca, in plaats van de supermarkt.”

Concurrentie is groot
Want die supermarkten zijn de grootste concurrent voor horecazaken als het gaat om het werven van personeel. “Omdat die gemotiveerde tieners vaak niet zoveel mogen doen in de horeca, kiezen ze voor de supermarkten. Dan is het daarna ontzettend lastig om ze weer terug te winnen voor de horeca. Met deze academy maken ze op jonge kennis met onze branche, en zien ze wat voor leuks de horeca allemaal te bieden heeft.”

Personeelstekort tegengaan
Bert hoopt zijn plan de komende tijd verder uit te rollen en nog meer gemotiveerde tieners te verwelkomen.. “We zijn in gesprek met middelbare scholen om dit plan verder uit te rollen. Ik voel dat wij als horeca een maatschappelijke functie hebben om onze branche in leven te houden, zeker na de afgelopen corona-jaren. Dus ik hoop de komende jaren nog veel gemotiveerde tieners te verwelkomen, ze zijn van harte welkom!”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Horeca|personeelstekort|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...

Geen arbeidsmigranten, maar hotel bij Sin Chen in Zeddam

Het bekende restaurant Sin Chen gaat een hotel beginnen aan de achterzijde van het gebouw. Recent ma...

Smink en Mos brengen 'bruinste kroeg in de regio' terug in Wehl

De ‘bruinste kroeg in de regio' gaat volgende week zondag open in Wehl. Het bekende café Van Uhm gin...

Restaurant Sin Chen in Zeddam stopt met buffet, afhaal blijft bestaan

Het bekende Aziatische buffetrestaurant Sin Chen in Zeddam stopt met juist dat buffet. Elke avond in...

Montferlandse biertappers strijden om plek in landelijke finale

Vijftig Montferlandse barkeepers gingen dinsdagavond de strijd met elkaar aan bij de eerste regional...