“Wanneer de inkomsten uit oud papier wegvallen ontstaat er bij ons een gigantisch gat in de begroting. Wij kunnen dan geen kortingen meer geven aan leerlingen en instrumenten aanschaffen, zodat leden die kunnen gebruiken”, zei Harbers, die een doemscenario niet uitsloot. “Dan moet de contributie met 250 procent omhoog, waardoor leden zullen stoppen. Dat tekort moet dan worden opgevangen door de leden die blijven. Dat leidt tot opzeggingen van hun lidmaatschap en daardoor zal de vereniging doodbloeden.”
Van de 26 verenigingen en scholen die in Berkelland die oud papier ophalen, verzetten zich er 22 tegen de afbouw van de huidige regeling, met een garantieprijs voor het oude papier. Berkelland moet er zoveel geld op toeleggen, dat er sprake is van verkapte sponsoring. Wethouder Hans van der Noordt wil dan ook een belang in Twente Milieu, dat als het aan de wethouder ligt niet alleen het afval in Berkelland moet gaan ophalen, maar ook het oude papier. Mogelijk dat de vrijwilligers van de vereniging daar eventueel een rol in kunnen krijgen.
Achterste benen
Vooralsnog staan de verenigingen en scholen op de achterste benen, zoals in Ruurlo, waar de basisschool CBS Wonderwijs samen met voetbalvereniging Ruurlo het oud papier ophaalt. “Dat is nog altijd rendabel”, vertelde Rutger de Vries van Wonderwijs, die eveneens wees op de financiële gevolgen voor voetbalclub en school als het ophalen van het oud papier vervalt. “Dan gaan de contributie en de ouderbijdrage omhoog”, aldus De Vries.
Arjan Prinsen sprak in namens de muziekvereniging in Haarlo en wees op de mogelijke stijging van de prijs voor oud papier, want ‘er is een grote vraag naar cellulose als grondstof’. Volgens Prinsen is er een verdienmodel te vinden voor het ophalen van oud papier en kan dat ‘regionaal’ worden georganiseerd.
Pim en Luuk
Er waren ook insprekers van het Instrumentenfonds uit Gelselaar en voetbalvereniging DEO, maar het meest tot de verbeelding sprekend waren Pim en Luuk van basisschool St. Jozef uit Rietmolen. Ze toonden speelgoed voor school dat van de opbrengst van het oud papier was aangeschaft, alsmede boeken en een boormachine voor kinderen en een zelfgemaakt karretje.
Witte vlekken
Een overweging voor het college voor het afstappen van de huidige regeling is ook het feit dat er gemiddeld elf kilo oud papier in de grijze container verdwijnt. Een gevolg van de elf witte vlekken in de gemeente waar geen oud papier wordt opgehaald. Raadslid Han Boer van D66 vroeg dan ook om een kaart met daarop die witte vlekken, want de verenigingen betoogden dat ze de ‘ophaalgebieden’ op elkaar afstemmen.
Ronald Schutte van DEO liet weten benieuwd te zijn naar zo’n eventuele witte plek: “We hebben vrijwilligers zat en die willen er graag naartoe, want het levert onze club een mooie cent op.”
Nabetaling
Rutger Harbers reageerde na afloop nog op de verkapte sponsoring door de gemeente Berkelland. “De prijs voor oud papier is ook jarenlang zó hoog geweest dat we als vereniging naderhand een nabetaling kregen van de gemeente. Mijns inziens is dit het eerste jaar dat de gemeente er op toe legt”, aldus Harbers.